Het zwembad.

Gemeente zet zwembadbestuur IJsselslag aan de kant met interimbestuur

  • Dossier
  • 14 november 2017 - 14:56
  • Laatste update: 14 november 2017 - 15:10

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen heeft besloten het huidige bestuur van Stichting Sportaccomodaties Zutphen (SSAZ) aan de kant te zetten. De stichting is verantwoordelijk voor de exploitatie van zwembad de IJsselslag.

'In goed overleg' is er besloten dat het bestuur binnen korte termijn overgedragen moet worden aan een interimbestuur. Dat moet binnen een maand gebeuren, en het tijdelijke bestuur wordt samengesteld door de Zutphense wethouders. Totdat dat is gebeurd blijft het huidige bestuur nog de zaakjes regelen. De gemeente laat in een persbericht het volgende weten: "De huidige bestuursleden hebben een vrijwilligersfunctie. Gaandeweg kreeg het besturen van het zwembad echter een ander, zwaarder karakter. Het takenpakket groeide en het tijdsbeslag nam toe. Dat mag en wil het college niet van vrijwilligers verwachten."

Oproep

Politieke partij Burgerbelang diende onlangs een motie in waarin ze opriepen om een interimbestuur aan te stellen. Nog voordat de motie is besproken in de gemeenteraad heeft het college al actie ondernomen. "Wij hebben gemerkt dat het geduld op is met betrekking tot de situatie rondom de IJsselslag. Niet alleen bij de inwoners van de gemeente, maar ook bij de andere politieke partijen. Deze motie kan een aanzet zijn tot een breed gedragen oplossing." lichte fractievoorzitter Martijn Siemes eerder al toe.

Ook andere partijen maken zich druk over het zwembad. Zo zette de SP laatst een grote opblaasglijbaan neer bij winkelcentrum Waterkracht, om de gemeente op te roepen het zwembad 'leuker en aantrekkelijker' te maken. De maandag erop gaven ze de wethouder, Coby Pennings, tijdens de gemeenteraad tientallen zwembandjes cadeau met daarop 'kreten' van burgers.

Problemen

Al een lange tijd zijn er problemen rondom het zwembad. Er zijn financiële tekorten, het zwembad moest dicht vanwege luchtproblemen en er is veel gedoe tussen het bestuur en de belangrijkste huurder, zwemvereniging de IJsselmeeuwen. Dat laatste dreigt zelfs voor de rechter uitgevochten te gaan worden.

Het gedoe rond het zwembad begon toen het een tijd gesloten werd dankzij gezondheidsklachten. Ook stuurden ze een tijd later ruim honderd kinderen weg door een interne ruzie met de zwemvereniging. 

Of het interimbestuur de problemen gaat oplossen moet nog blijken. Niet iedereen is in ieder geval enthousiast, blijkt uit een Tweet van SP-raadslid Nils Müller.

De rij van interim-besturen en managers van zwembaden in Zutphen wordt langer en langer. Maar zolang het zwembad financieel niet gezond is, zullen spanningen blijven bestaan.

 

 

 

Lees ook: Meer nieuws over de alle problemen rondom de IJsselslag


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.