'IJsselslag laat zwemvereniging opdraaien voor verlies'

'IJsselslag laat zwemvereniging opdraaien voor verlies'

Volgens het contract bardiensten moeten draaien, maar vervolgens nooit de kans krijgen. Er is weer, of eigenlijk nog steeds, een conflict tussen zwembad de IJsselslag en zwemvereniging de IJsselmeeuwen.

Het zwembad heeft per brief laten weten het contract omtrent de 'zelfredzaamheid' te willen verbreken. De leden van de IJsselmeeuwen zouden namelijk tekort zijn geschoten in de werkzaamheden die ze moeten doen.

Zelfredzaamheid

De club, die een van de belangrijkste huurders is van het zwembad, heeft afspraken over 'klusjes' die ze moeten doen in en rondom het zwembad. Het gaat onder andere om het schoonmaken van kleedkamers, groenonderhoud, ramen lappen en ook bardiensten. In ruil voor de klusjes krijgen ze korting op de huur. Niet een paar tientjes, maar zo'n 10.000 euro.

"We willen maar al te graag achter de bar staan"
Robby van den Broek (IJsselmeeuwen)

Maar bij die bardiensten gaat het dus mis. "We willen maar al te graag achter de bar staan. We hebben onze mensen zelfs ervoor opgeleid. Alleen is het probleem dat we de gelegenheid niet krijgen, we worden niet ingepland, er staat gewoon altijd een medewerker van de IJsselslag" vertelt IJsselmeeuwen-voorzitter Robby van den Broek.

'Alleen maar gezeur'

Het botert al langer niet tussen het zwembad en de vereniging. "Het conflict speelt al zeker een jaar, misschien zelfs twee." Daarnaast stuurde het zwembad zo'n 150 zwemleskinderen weg, "omdat onze instructeurs niet gecertificeerd zouden zijn". "We zijn een vereniging met 700 leden, dat risico zouden we nooit nemen."

De vereniging probeert al tijden te praten over de problemen, maar het zwembadbestuur verwijst ze door naar de manager: Siem Keijzer. Hij stuurde ook de brief over het contract. "Maar met hem valt niet te praten" vertelt van den Broek. Als de IJsselmeeuwen aankloppen bij de gemeente krijgen ze te horen dat ze bij het bestuur moeten zijn. "Die helpen ons niet." De vereniging heeft ook gevraagd om onderbouwing van de tekortkomingen, maar tot op heden krijgen ze die niet.

Politiek

Volgens van den Broek is het tijd dat de politiek zich ermee gaat bemoeien. "Het zwembad maakt verlies, en wij hebben het idee dat ze daarom maar geld bij ons vandaan willen trekken." De gemeente zit volgens hem nu eigenlijk opgezadeld met een verliesdraaiend zwembad waarvan de belangrijkste huurder ook nog eens boos is.

"Dit zullen ze zelf op moeten lossen"
D66-raadslid Huibert Brouwer

Verantwoordelijk wethouder Coby Pennings gaf bij het vorige conflict al aan dat het iets is tussen het zwembad en de vereniging. "We hebben bij ze neergelegd dat ze er samen uit moeten komen.” zei ze destijds."

Wethouder Pennings over de zwembadruzie (15 maart 2017)

Volgens D66-raadslid Huibert Brouwer is het oplossen van dit conflict niet aan de gemeenteraad. "Als raad is het niet onze taak om op dit niveau erin te gaan mengen. Wij gaan over het grotere plaatje, de financiën bijvoorbeeld. Dit zullen ze zelf op moeten lossen."

Zwembadmanager Siem Keijzer gaf in de Stentor aan niet op de kwestie in te willen gaan. Ook voor LokaalGelderland was hij niet bereikbaar.

 

 

Lees ook: alle berichtgeving over de ruzie tussen de IJsselslag en de IJsselmeeuwen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.