We zetten op een rij waarom het slecht gaat bij zwembad de IJsselslag
Het zwembad.

We zetten op een rij waarom het slecht gaat bij zwembad de IJsselslag

Het gaat niet goed bij zwembad de IJsselslag. Ronduit slecht, en daarom vertrekken veel leden van het bad. Maar waarom eigenlijk? Wat is er allemaal gebeurd waarom het zwembad haar populariteit verloren is? 

 Klik hier of scroll naar beneden voor een tijdlijn van alle incidenten.

Gezondheidsklachten

Het begon in januari van dit jaar. Toen werd het zwembad na overleg met de gemeente en de GGD gesloten vanwege gezondheidsklachten. De zwemmers hadden last van hun luchtwegen en waren misselijk. Daarmee werd het zwembad landelijk nieuws. Na uitgebreid onderzoek is het zwembad een ruime maand later pas weer open gegaan. In de tussentijd zijn alle zwemlessen verplaatst naar het zwembad in Brummen.

Lees verder onder de foto...

De presentatie van het onderzoek.
© LGLD

Uit het technisch onderzoek en de data-analyse bleek dat de aanvoer van verse lucht in het zwembad onvoldoende is geweest. Hierdoor ontstaat er een ophoping van desinfectie bijproducten (waaronder trichlooramine) in de lucht. Hiervoor zijn vier aanwijsbare oorzaken gevonden door TNO, waarbij tevens aanbevelingen worden gedaan om dit aan te passen. In maart kwam naar buiten dat er meer klachten waren dan gecommuniceerd is door de gemeente en het zwembad zelf. Zij spraken over enkele tientallen, maar het waren er zo’n zeventig. 

Kinderen wegsturen

In maart nam de berichtgeving over de gezondheidsklachten af, maar in die maand werden ze direct weer groot nieuws. Dit omdat ze zo’n 150 kinderen de deur gewezen hebben. Het zwembad had een conflict met de IJsselmeeuwen, zij geven zwemles in het bad. De ruim honderd kinderen werden de dupe van de ruzie op bestuurlijk niveau.  

Lees verder onder de video...

"Kinderen moesten huilen omdat zij niet naar zwemles konden" aldus een bestuurslid van de IJssenmeeuwen toen. Harry de Jong, bestuurslid van het zwembad gaf ook toelichting over het conflict: “De IJsselmeeuwen willen geen toezicht houden. Dat moet volgens hun door de IJsselslag gedaan. Veiligheid kunnen wij niet waarborgen. Dat is hun taak.” Door het conflict hebben meerdere ouders hun kinderen van zwemles gehaald. Ook het Zutphense college sprak schande van het wegsturen: “De aandacht ligt op het laten doorgaan van de zwemlessen. We hebben bij ze neergelegd dat ze er samen uit moeten komen” aldus wethouder Coby Pennings. 

Lees verder onder de video...

Een paar dagen later kwam er een tijdelijke oplossing waardoor de kinderen weer naar zwemles toe konden. Tussen het zwembad en de zwemvereniging ging het niet goed. Zij hadden geen één op één contact meer. Alles liep via de gemeente, meldde bestuurslid van de IJsselslag Rik Rook. “Dit zal door de gemeente aan de IJsselmeeuwen doorgegeven worden.” 

De gemeente besloot aan het einde van de maand maart dat zij hun handen er vanaf trokken. “Het conflict is iets tussen de besturen. De gemeente zit naar niet tussen” vertelde wethouder Pennings. Tot op heden is de ruzie nog niet uitgepraat.

Zaterdagochtend 

Het was even stil rondom het zwembad. Maar in juni haalden ze het nieuws weer. Zwemvereniging de IJsselmeeuwen mocht namelijk ‘ineens’ geen gebruik meer maken van het zwembad op zaterdagochtenden. In een brief aan de vereniging gaf het bad aan dat het door “economische redenen” niet meer kon. Robby van den Broek, voorzitter van de IJsselmeeuwen gaf uitleg: “Wat er vervolgens gebeurd is, is dat de IJsselslag zelf een zwemschool wil gaan opzetten. En het bad daarvoor wil gebruiken op zaterdagochtend.”

Van den Broek vond dat een uiterst domme zet: “Wij werken samen met Akwaak (een andere zwemvereniging in de buurt, red.) en daarmee hebben wij 80% van de lokale zwemlesmarkt in handen.” Dat ze de zaterdagochtend niet meer hebben is een strop voor hun: “Zaterdagochtend is een geliefde sport- en zwemochtend. Op termijn is dit voor de vereniging echt een doodsteek. Kinderen hebben of zwemles, of ze blijven na het behalen van hun diploma hangen bij de club. Als je de deur dichtgooit loopt dit voor beide partijen niet goed af.”

Bestuursvoorzitter Rik Rook gaf daar ook toelichting op. Want de vereniging zou het helemaal verkeerd begrijpen: “De brief is enkel een uitnodiging voor een over leg om het vlekkenplan in te vullen (planning, red.). Daarbij hebben we gemeld dat de IJsselslag mogelijk in het seizoen 2018-2019 zelf de zaterdagochtend wil benutten.” Maar ook dat is volgens Rook nog niet zeker: “Er moet dan wel animo zijn voor de activiteiten die het zwembad wil aanbieden. Het is ook alleen maar een mededeling.”

De ruzie is nog niet bijgepraat. Maar wel mogen de IJsselmeeuwen gebruik maken van het zwembad op zaterdagochtend.

Financieel tekort 

Een maand later waren ze (hoe kan het ook anders) weer het gesprek van de dag. Ze hebben namelijk een financieel tekort van 88.000 euro. Aan het eind van het jaar zagen de cijfers, volgens bestuursvoorzitter Rik Rook, er nog positief uit. Nu blijkt dat de financiële status toch anders is. Politieke partij Burgerbelang stond op, want zij maken zich zorgen over het bad. De partij heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college van burgemeesters en wethouders. "De relatie tussen de IJsselslag en haar grootste huurder, zwemvereniging De IJsselmeeuwen, is al langere tijd verstoord. Wat is de status van de samenwerking op dit moment?" is een van de vragen. 

Lees verder onder de foto...

Het gebouw.
© LGLD

Mocht je je afvragen, waar blijven de IJsselmeeuwen in het verhaal over het financieel tekort? Nou, hier zijn ze! De IJsselmeeuwen krijgen namelijk een fikse korting op de huur, van 10.000 euro, omdat zij ‘klusjes’ doen voor het zwembad. Denk aan het schoonmaken van kleedkamers, groenonderhoud, ramen lappen en ook bardiensten. Dit vind het zwembad ‘ineens’ niet meer goed. In een brief hebben zij laten weten het contract rondom ‘zelfredzaamheid’ te willen verbreken. De leden van de IJsselmeeuwen zouden namelijk tekort zijn geschoten in de werkzaamheden die ze moeten doen. 

Maar de fout lijkt bij het zwembad te liggen. Bij de bardiensten gaat het mis: "We willen maar al te graag achter de bar staan. We hebben onze mensen zelfs ervoor opgeleid. Alleen is het probleem dat we de gelegenheid niet krijgen, we worden niet ingepland, er staat gewoon altijd een medewerker van de IJsselslag" vertelde IJsselmeeuwen-voorzitter Robby van den Broek.

Is er een oplossing?  

Nee… Die is er voor de meeste dingen nog niet. De vereniging De IJsselmeeuwen probeert naar eigen zeggen al lange tijd in gesprek te gaan met het zwembadbestuur. Maar zij worden steeds doorverwezen naar Siem Keijzer, de manager van het bad. "Maar met hem valt niet te praten" vertelt de voorzitter van de zwemvereniging. Keijzer wil ook niet met de pers spreken over de kwestie. En met de gemeente zijn de IJsselmeeuwen ook niet bij, want “die helpen ons niet.” De vereniging heeft ook gevraagd om onderbouwing van de tekortkomingen, maar tot op heden krijgen ze die niet.

 Lees verder onder de foto...

Een geschenk van de gemeente aan het bad.
© LGLD

Van den Broek vind dat de politiek maar eens moeite moet gaan doen. "Het zwembad maakt verlies, en wij hebben het idee dat ze daarom maar geld bij ons vandaan willen trekken." De gemeente zit volgens hem nu eigenlijk opgezadeld met een verliesdraaiend zwembad waarvan de belangrijkste huurder ook nog eens boos is. D66-raadslid Huibert Brouwer kan zich daar niet in vinden. "Als raad is het niet onze taak om op dit niveau erin te gaan mengen. Wij gaan over het grotere plaatje, de financiën bijvoorbeeld. Dit zullen ze zelf op moeten lossen."

Klik op de titels voor meer informatie!

Tijdlijn

Alle berichtgeving over de IJsselslag

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.