Blijheid op de kinderboerderij: gemeente gaat zoeken naar structurele oplossing
Een van de dieren van kinderboerderij de Schouw

Blijheid op de kinderboerderij: gemeente gaat zoeken naar structurele oplossing

De gemeente moet de Zutphense kinderboerderij De Schouw gaan ondersteunen met het zoeken naar een duurzame oplossing om de kinderboerderij te behouden. Dat besloot de gemeenteraad maandagavond unaniem.

"De bedragen die ze vragen zijn in vergelijking met wat ze doen, geen groot geld"
Frans Heitling (PvdA)

Vier partijen dienden samen een motie in. Een meerderheid van de raad ging mee met de motie. Echter betekend dit niet dat de gemeente geld gaat geven aan de kinderboerderij. Ze gaan samen met de organisatie uitzoeken wat een duurzame oplossing voor de toekomst is. In de raad waren alle politici duidelijk: "Tuurlijk moet de kinderboerderij. Alle acties die zijn opgezet nadat het nieuws naar buiten kwam laat dat duidelijk merken" zei Meike Wesselink van de Stadspartij. Een van de acties was het maken van tekeningen voor de boerderij. 400 van die tekeningen zijn tijdens de vergadering bezit geworden van de burgemeester. Maar volgens Bert Jansen van BewustZW gaat praten niet ver genoeg. "Iedereen hier is het met elkaar eens. Waarom zeggen we dan niet: we doen het gewoon?"

Structureel tekort

De kinderboerderij heeft een structureel tekort van zo'n 25.000 euro. Begin dit jaar luidde het bestuur de noodklok. In 2013 werd de kinderboerderij geprivatiseerd. Ze moesten op eigen benen, of poten, staan. Maar na een paar jaar was het spaarpotje leeg. "De bedragen die ze vragen zijn in vergelijking met wat ze doen, geen groot geld." zei PvdA'er Frans Heitling tijdens de vergadering.

Daarom moet er nu geld bij. Niet om iets te repareren of om iets nieuws te kopen. Maar de kinderboerderij heeft een beheerder nodig, met de benodigde certificaten. Zo'n beheerder kost natuurlijk geld. En daar komen geen donaties voor binnen: "Maar die donaties worden vaak voor specifieke dingen gedaan. Bijvoorbeeld onderhoud, voer, of bijvoorbeeld een nieuw speeltoestel" aldus voorzitter Piet de Graaff.

Lees verder onder de foto... 

Annemieke Vermeulen ontving tekeningen van kinderen.
© LGLD

Adviseur

Hoe de gemeente het gaat aanpakken is onbekend. Maar de vraag is nog of het gaat werken. "Elke keer als we aankloppen sturen ze een adviseur, die het vanuit één oogpunt beter weet. Naar de hele situatie kijken ze niet" zei de voorzitter eerder.

In de raad werd ook teruggeblikt op het verleden. Bezuinigingen van enkele jaren terug raakten de kinderboerderij hard. "Het gevolg van die bezuinigingen merk je nu" pleit Bert Jansen van BewustZW.

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.