Gaat de gemeente kinderboerderij de Schouw een handje helpen?
Julie Otten (op de paarste stoel) spreekt in.

Gaat de gemeente kinderboerderij de Schouw een handje helpen?

Hoe moet dat nou met kinderboerderij de Schouw? Hij kan toch niet verdwijnen? "De kinderboerderij moet blijven" riepen verschillende insprekers maandagavond in een forumvergadering over het onderwerp. De PvdA heeft samen met de Stadspartij, SP, Lijst van Vliet en BurgerBelang een motie ingediend. 

Lees verder onder de video...

De kinderboerderij moet misschien eind dit jaar alle diertjes wegsturen en de deur sluiten. Dit omdat er geen geld meer is. Enige emotie was te zien in de verhalen die insprekers vertelde. Onder andere een bezorgde ouder, de beheerster en een bestuurslid hielden een monoloog. 

"U trekt 55.000 bezoekers, dat is veel meer dan het museum hier aan de overkant"
Frans Heitling (PvdA)

Julie Otten is die bezorgde ouder. "Mijn kind komt daar regelmatig, vroeger kwam ik er zelf al en ik hoop dat mijn kleinkinderen er ook kunnen komen" vertelt ze. Ze vindt dat "elk kind moet kunnen opgroeien met dieren en af en toe een dagje weg." 

55.000

Els Lankwarden is beheerster van de kinderboerderij: "Het is een plek waar iedereen kan knuffelen met cavia's en konijntjes. Er kan gespeeld worden en het is een plek waar dingen geleerd kunnen worden. We zijn een erkend leerbedrijf voor stagiaires" legt de beheerster uit. "Door geen entree te heffen houden we het laagdrempelig." 

Frans Heitling (PvdA) reageert: "U trekt 55.000 bezoekers, dat is veel meer dan het museum hier aan de overkant. Dat doet u goed." 

"Wanneer we entree gaan heffen zal het bezoekersaantal omlaag gaan"
Els Lankwarden 

Geld vragen lijkt geen optie: "Wanneer we entree gaan heffen zal het bezoekersaantal omlaag gaan. We zitten in een wijk met mensen met een klein budget. Iedereen is welkom, en daarom willen ze het gratis houden" legt Lankwarden uit. 

Gratis, en voor niks

Bestuurslid Piet de Graaff: "In de afspraken die bij het opzetten van de boerderij stond bijvoorbeeld dat we het gratis moeten houden voor de inwoners van Zutphen. Ondanks de privatisering is dit altijd zo gebleven."

"We kunnen ze laten stikken..."
Ellis Müller (SP)

In de politiek wordt gevraagd waarom er niet eerder aan de bel is getrokken. Een paar jaar geleden heb ik een brandbrief aan de raad en aan de wethouders gestuurd. Daar moet ik tot op heden nog antwoord op krijgen" vertelt het bestuurslid. 

Donateurs of subsidie?

Verantwoordelijk wethouder Coby Pennings: "Met z'n alle kunnen we vaststellen dat de kinderboerderij een belangrijk item is." Ze is al een aantal jaar bezig voor de stichting: "Als een mens niet meer met mensen om kan gaan kan hij of zij naar de kinderboerderij. Dan kan er met dieren gewerkt worden, en die oordelen niet. Dat werd mij een paar jaar terug verteld. Dat ben ik niet vergeten." Hoe ze aan geld moeten komen weet de wethouder nog niet: "Ik zeg niet dat er donateurs moeten komen, maar het zou wel erg fijn zijn." 

Er zijn al verschillende acties worden gehouden zoals een kleurplatenwedstrijd. Uit reacties op nieuwsberichten blijkt dat niemand wil dat de boerderij moet stoppen. "Door de publiciteit die hiervoor gekomen is komen er veel warme reacties binnen. We moeten eens kijken wat uit de samenleving komt, en dat de gemeente als achterwacht gaat dienen om te zorgen dat de kinderboererij financieel niet te kort komt" pleit Hanneke Siebelink (VVD). Ellis Müller (SP) ziet dat niet zitten: "We staan voor drie keuzes. We kunnen ze laten stikken, we kunnen ze laten bedelen voor geld of we zoeken samen naar een structurele oplossing."

Binnenkort wordt het onderwerp besproken in de gemeenteraad. Uiterlijk 1 mei 2018 moet een voorstel voorgelegd worden aan de raad. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.