Hulp gezocht! Kinderboerderij De Schouw haalt mogelijk het eind van het jaar niet
Een van de dieren van kinderboerderij de Schouw

Hulp gezocht! Kinderboerderij De Schouw haalt mogelijk het eind van het jaar niet

Konijnen, geitjes, schapen, kalfjes en een varken. Het is, zoals het hoort, een beestenboel op kinderboerderij De Schouw in Zutphen. Maar mogelijk is het einde nabij voor de kinderboerderij, er moet namelijk structureel meer geld bijkomen.

Dat gaat natuurlijk niet om een paar tientjes. 25.000 euro is er jaarlijks extra nodig om de kinderboerderij draaiende te houden. "Dat gaat vooral om beheerderskosten" legt bestuurslid Piet de Graaff uit. Een beheerder kost namelijk geld én is verplicht. Dit jaar komen ze volgens het bestuurslid nog wel door, maar daarna houdt het op.

Geld

Het geld wat binnenkomt is afkomstig van donaties en de verhuur aan zorginstelling Zozijn. "Maar die donaties worden vaak voor specifieke dingen gedaan. Bijvoorbeeld onderhoud, voer, of bijvoorbeeld een nieuw speeltoestel." Geld voor de beheerderskosten komt dus moeilijk binnen.

"Maar we willen er voor iedereen zijn"
bestuurslid Piet de Graaff

Toen De Schouw in 2013 geprivatiseerd werd was er een spaarpotje. "Daar zat 60.000 euro in. Maar dat is nu op." Er moet dus structureel geld bij. De gemeente gaf in 2017 en in 2018 voor één keertje bij. "Maar elke keer als we aankloppen sturen ze een adviseur, die het vanuit één oogpunt beter weet. Naar de hele situatie kijken ze niet." De kinderboerderij komt ook niet in aanmerking voor subsidie, omdat ze het doel breed willen houden. "Als we ons bijvoorbeeld alleen richten op verslavingszorg komen we in aanmerking. Maar we willen er voor iedereen zijn."

'Een kaartje kopen'

De kinderboerderij is populair in Zutphen. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers. Maar die hoeven niets te betalen. Althans, alleen als ze een bekertje voer willen voor de dieren. "Maar geld vragen aan bezoekers is voor ons geen optie. De kinderboerderij moet er voor iedereen zijn." Volgens de Graaff is de boerderij ook niet van hem, van de stichting of van de gemeente. "Nee, de kinderboerderij is van de maatschappij, van de mensen." 

"Als iedere inwoner van Zutphen jaarlijks één euro zou geven, zouden we gered zijn"
bestuurslid Piet de Graaff

Hij is van mening dat de kinderboerderij ook voor iedereen toegankelijk moet zijn. Inkomsten vanuit 'kaartverkoop' zijn en komen er dus ook niet. "Als iedere inwoner van Zutphen jaarlijks één euro zou geven, zouden we gered zijn."

Jong bestuur

Naast het financiële tekort is ook het bestuur aan vervanging toe, stelt bestuurslid Piet de Graaff. "Het moet geen bejaardenclub zijn die aan het roer staat, daarom moeten er ook nieuwe bestuursleden komen." Hij hoopt dat mensen die "zich gesetteld hebben in de buurt" zich aanmelden om plaats te nemen in het bestuur. "Dat zorgt ook voor zekerheid in de toekomst."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.