Restanten V1 in Zutphense uiterwaarden worden opgeruimd
Hier liggen de restanten van het onbemande vliegtuigje,

Restanten V1 in Zutphense uiterwaarden worden opgeruimd

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie is samen met het specialistische bedrijf ARMAEX begonnen met het opruimen van de V1 in de Uiterwaarden van Zutphen. In de zomer van vorig jaar werd het onbemande vliegtuigje, welke in de Tweede Wereldoorlog is afgevuurd, ontdekt. De werkzaamheden duren naar verwachting twee weken.

Lees verder onder de video...

Al snel kwam de EOD ter plaatse om onderzoek te doen. Een deel van de springstof is toen al verwijderd. Twee van de ontstekers zijn in de dagen na de ontdekking ter plaatse gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De raket, of ook wel een onbemand vliegtuigje genoemd, is waarschijnlijk afgeschoten vanaf een locatie in de buurt van Zutphen. Hij had -vermoedelijk- richting London moeten vliegen, maar er ging iets mis, waardoor hij bij Zutphen terecht kwam en niet ontplofde. Er zat vermoedelijk circa 800 kilo aan springstof in.

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel de ontstekers wel tot ontploffing zijn gebracht, ligt het springstof er nog wel. De EOD gaat de springstof verwijderen en in speciale containers bewaren. Later wordt de springstof in Lochem tot ontploffing gebracht. Inwoners van Lochem worden daarover per brief geïnformeerd.

Het ruimen van de resten gebeurt alleen tussen 9.00 en 16.00 uur. Buiten die tijden wordt het terrein wel bewaakt. Defensie heeft een speciale wachtpost ingericht en is er meer controle door de politie. Omwonenden kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven. Ook het auto- en treinverkeer over de oude IJsselbrug kan gewoon doorgaan.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.