Wanneer ze de V1-bom in Zutphen gaan opruimen

Wanneer ze de V1-bom in Zutphen gaan opruimen

Al ruim drie maanden liggen er resten van een V1-bom in Zutphen te wachten tot ze opgeruimd worden. Al duurt dat nog even, de Explosieven Opruimings Dienst (EOD) gaat er pas in het voorjaar mee aan de slag.  

De V1, voluit Vergeltungswaffe 1 genoemd, werd op 5 juli gevonden in de Uiterwaarden vlak naast de Oude IJsselbrug. De volgende dag is de bom zelf tot ontploffing gebracht. Wat er nu nog ligt is springstof en ook nog springstof. 

Lees verder onder de video..

Het tot ontploffing brengen van de V1.

“Voor de veiligheid is het beter dat de munitie die er nog in zit zo min mogelijk wordt verplaatst” vertelt een woordvoerder van de gemeente Zutphen. “Het ruimen en gecontroleerd tot ontploffing brengen moet daarom in de Tichelbeeksewaard gebeuren. Daarvoor zijn diverse vergunningen nodig, van o.a. Rijkswaterstaat en het waterschap. Het kost tijd om deze aan te vragen. Dit betekent dat de ruiming, zoals het er nu naar uitziet, komend voorjaar zal plaatsvinden.”

Wat is een V1 eigenlijk? 

Maar wat is zo’n V1 eigenlijk? En hoe komt het in de uiterwaarden? In deze video wordt het uitgelegd. 

Lees verder onder de video…

Er is veel interesse in de ‘bijzondere vondst’. Zo zouden verschillende partijen zich al gemeld hebben die interesse hebben in de bom. 

 

 

Bekijk ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.