Restanten V1-raket Zutphen komende maand verder opgeruimd

Restanten V1-raket Zutphen komende maand verder opgeruimd

De laatste resten van de V1-raket in de Tichelbeeksewaard in Zutphen worden komende maand verder opgeruimd. In juli 2017 werd de erfenis van de Tweede Wereldoorlog gevonden in de uiterwaarden. De ontstekers zijn toen al tot ontploffing gebracht.

Van 17 tot en met 28 september ruimt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EODD) de laatste resten op. Komende maandag beginnen de voorbereidingen al. Het gedeelte van de uiterwaarden waar de raket ligt is die periode niet toegankelijk. De raket, of ook wel een onbemand vliegtuigje genoemd, is waarschijnlijk afgeschoten vanaf een locatie in de buurt van Zutphen. Hij had -vermoedelijk- richting London moeten vliegen, maar er ging iets mis, waardoor hij bij Zutphen terecht kwam en niet ontplofde. Er zat vermoedelijk circa 800 kilo aan springstof in.

Lees verder onder de video...

Veiligheidsmaatregelen

Hoewel de ontstekers wel tot ontploffing zijn gebracht, ligt het springstof er nog wel. De EODD gaat de springstof verwijderen en in speciale containers bewaren. Later wordt de springstof in Lochem tot ontploffing gebracht. Inwoners van Lochem worden daarover per brief geïnformeerd.

Het ruimen van de resten gebeurt alleen tussen 9.00 en 16.00 uur. Buiten die tijden wordt het terrein wel bewaakt. Defensie richt een speciale wachtpost in en is er meer controle door de politie. Omwonenden kunnen tijdens de werkzaamheden gewoon in hun woning blijven. Ook het auto- en treinverkeer over de oude IJsselbrug kan gewoon doorgaan.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.