V1-raket gevonden bij Oude IJsselbrug in Zutphen
De EOD is op de plek aan het werk.

V1-raket gevonden bij Oude IJsselbrug in Zutphen

In de uiterwaarden langs de IJssel in Zutphen is woensdagmiddag een V1-raket gevonden. Het explosief ligt bij De Hoven, vlakbij de IJsselbrug. Het gevaar valt mee.


"Er is geen gevaar voor de omgeving" laat een woordvoerder van de gemeente weten. De EOD zocht woensdagavond naar de ontsteker. De raket ligt in meerdere delen in de grond. Later in de avond stopte de EOD met haar werkzaamheden. Donderdagochtend gaat de dienst verder met het onderzoeken en het opstellen van een plan.

"De EOD gaat nu een plan opstellen om de bom te ontmantelen of te laten ontploffen"
Woordvoerder gemeente

Bom

Volgens de EOD gaat het om een V1-raket uit de Tweede Wereldoorlog. De stad en omliggende gebieden zijn tijdens de oorlog flink gebombardeerd. Ook zijn er enkele V1-lanceerlocatie's in onder andere Joppe, Eefde en Harfsen. "De EOD gaat nu een plan opstellen om de bom te ontmantelen of te laten ontploffen. Dit zal op een ander moment gebeuren" legt de gemeentewoordvoerder uit. Tot die tijd zal de locatie van de bom bewaakt worden, omdat het nog wel gevaarlijk kan zijn.

Lees verder onder de foto... 

Een V1.
© Pixabay.com

Er zijn een drietal opties om de bom op de ruimen. Ontmantelen is de eerste optie. De EOD had echter moeite met het vinden van de ontsteker. Andere opties zijn het laten ontploffen op een andere locatie of op de plek zelf. De laatste optie is een flink karwei. Dit moet overlegd worden met de burgemeester van Zutphen en daarvoor moet ook de achterliggende wijk ontruimd worden. Ook moet daarvoor het treinverkeer stil worden gelegd.

Werkzaamheden

Het explosief werd gevonden tijdens werkzaamheden. Het gebied waar de bom is gevonden wordt een natuurgebied.

Het treinverkeer heeft tot nu toe geen hinder van de vondst. "Zodra de hulpdiensten ons verzoeken het treinverkeer aan te passen of stil te leggen voeren wij dat uit. Tot op heden is dat nog niet gebeurd" aldus ProRail.

"Je kunt niet dichtbij komen"
Politieagent

Geen publiek

Een agent ter plaatse laat weten dat er geen publiek op af hoeft te komen. "Je kunt niet dichtbij komen. En je wordt weggestuurd. Dus een kijkje nemen heeft weinig nut." De V1 ligt ongeveer vijfhonder meter vanaf het pad dat langs de weg loopt. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.