Recreatiebad met buitenbad en glijbaan is 'onlogisch en onwenselijk'

Recreatiebad met buitenbad en glijbaan is 'onlogisch en onwenselijk'

Onlangs, na een lange discussie, ging de gemeenteraad akkoord: er moesten cijfers op tafel komen over een mogelijke uitbreiding van het Zutphense zwembad de IJsselslag. De SP, initiatiefnemer van de motie, is naar eigen zeggen niet voor "fact-free politics" en wilde dus cijfertjes hebben om met onderbouwing te kunnen vergaderen.

Inmiddels liggen die 'cijfertjes' op tafel. Maar die komen niet gunstig uit voor de SP, de partij die graag een recreatiebad met buitenbad en glijbaan wil. Volgens het korte onderzoek uitgevoerd door een onderzoeksbureau is het 'onlogisch en onwenselijk' om het huidige zwembad om te bouwen.

Extra bezoekers

Het loopt niet lekker bij zwembad de IJsselslag, en dat komt mede door de lage bezoekersaantallen. Volgens de SP komt dat deels doordat het een 'saai' zwembad is. Die mening wordt gedeeld door veel Zutphenaren. Maar levert een recreatiebad wel genoeg extra bezoekers op. Volgens de schatting van het onderzoek zijn dat er zo'n 40.000 extra per jaar.

Maar, het kost ook wat. Naast een investering van circa 3,2 miljoen euro en de jaarlijkse kosten stijgen met 235.000 euro. Een flinke extra last dus op de schouders van het zwembad. Dat terwijl het financieel al niet goed gaat met het zwembad. Die 40.000 extra bezoekers brengen niet genoeg geld in het laatje om de extra kosten én de huidige te korten te dekken. Bovendien zijn niet alle kosten voor de uitbreiding meegenomen, want de kleedkamers moeten waarschijnlijk ook een upgrade krijgen.

"Het is niet erg als de gemeente er geld bij moet leggen, dat gebeurt bijna overal"
Mathijs ten Broeke (SP)

SP-fractievoorzitter Mathijs ten Broeke, die het onderzoek nog niet heeft gezien, vind dat de samenleving de afweging moet maken. "Dat de aanbouw van een recreatiebad op zichzelf in financiële zin niet rendabel is had ik wel verwacht. Maar met dat kostenplaatje, maak ik graag de afweging of we het als samenleving ervoor over hebben om een belangrijke voorziening als een leuk zwembad, overeind te houden. Het is niet erg als de gemeente er geld bij moet leggen, dat gebeurt bijna overal. Ik denk dat het dit waard is. Maar ik bekijk de exacte cijfers natuurlijk eerst goed."

Hoofdlijnen

Het onderzoek is slechts op een paar hoofdlijnen uitgevoerd, vanwege de korte tijd. Toch zal de conclusie niet veranderen, stellen de onderzoekers. "Hoewel dit onderzoek op hoofdlijnen is uitgevoerd, zal meer gedetailleerd onderzoek of het uitwerken van net een andere recreatieve variant niets veranderen aan de conclusie: in een zwembad met maatschappelijke tarieven en openingstijden kan recreatiefzwemwater nietkostendekkend worden geëxploiteerd."

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.