De regenboogvlaggen voor het Zutphense stadhuis.

Waarom de regenboog-vlag in Zutphen een extra betekenis heeft vandaag

  • Coming Out Day
  • 11 oktober 2017 - 07:00
  • Laatste update: 11 oktober 2017 - 10:12

ZUTPHEN - Op veel plekken zal in Zutphen de regenboogvlag wapperen vandaag. Niet alleen omdat het Coming Out Day is, maar ook omdat de intentieverklaring vandaag getekend wordt die Zutphen een regenbooggemeente maakt. 

Eerder dit jaar diende D66, GroenLinks en de VVD een motie in. Zij vinden dat Zutphen hoe dan ook een regenbooggemeente moet worden. "Wij vinden het onacceptabel dat lhbt+-personen niet uit durven te komen voor hun identiteit, zich niet geaccepteerd of onveilig voelen” stelt ook het college. "Met het ondertekenen van deze intentieverklaring treedt de gemeente Zutphen toe tot de groep van Regenbooggemeenten en maakt hiermee een statement richting de inwoners."

Lees verder onder de foto…

© Toa Heftiba

Voor het eerst

Echter is dit ook de eerste keer dat de regenboogvlag zal wapperen bij het stadhuis van Zutphen. “Wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol. Dit wordt landelijk vastgesteld” vertelde een woordvoerder precies een jaar geleden. Nu is dat veranderd. Op het Oude Stadhuis in Zutphen wordt door wethouder Patricia Withagen de intentieverklaring getekend. "De vlag wappert dan boven de ingang. En niet alleen daar. Ongeveer 60 ondernemers zullen de vlag ook uitsteken." licht de gemeente toe.

Wat er nog meer is

Er wordt nog meer gedaan in de Hanzestad rondom Coming Out Day. Zo doen zestig ondernemers uit de binnenstad 'iets' met de regenboog. Dit kan een vlag zijn of versiering in de etalage. Verder wordt er om 09.30 bijeenkomst in de hal van het oude stadhuis, waarop de regenboogvlag wappert. "Hier wordt de intentieverklaring Zutphen Regenbooggemeente getekend. En verzamelen we ideeën over hoe we inhoud gaan geven aan de verklaring" vertelt een woordvoerder.

En op de middelbare scholen in de gemeente wordt aandacht besteed aan de dag. 

 

 

Lees ook:


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.