SCROLL VERDER
SCROLL VERDER
In Arnhem vulde de straten zich met regenboogvlaggen

Nederland viert internationale Coming-Outdag, maar Zutphen en Brummen hijsen de LGBT-vlag niet

ZUTPHEN/BRUMMEN - Dinsdag was het internationale Coming-Outdag. Jaarlijks wordt er op 11 oktober aandacht besteed aan mensen die openlijk voor zijn/haar seksuele voorkeur uitkomen, en dus uit de kast komen. 

Vlaggen
Er werd een oproep aan alle gemeenten in Nederland gedaan om dinsdag de regenboogvlag te hijsen, deze staat symbool voor de LGBT-cultuur. Vorig jaar hesen 80 gemeenten de vlag, dit jaar zijn het er 135. In de gemeente Zutphen en Brummen ontbrak dit kleurrijke beeld vandaag. “Uiteraard ondersteunen wij de gedachte, maar wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol. Dit wordt landelijk vastgesteld” aldus Robert-Jan Bax, persvoorlichter van de gemeente Zutphen. 

Gert-Jan van Dijk, persvoorlichter van de gemeente Brummen geeft aan dat zij er niet direct op gewezen zijn. “Het is aan ons voorbij gegaan. Voor zover ik weet is dit ook niet concreet een verzoek geweest uit onze samenleving. Ik ga er vanuit dat ook het gemeentebestuur achter de strekking staat van deze dag, maar vooralsnog is dit geen reden om hiervoor te vlaggen.  Dit ook omdat een gemeente vaker verzoeken bereiken om te vlaggen, en ook daar zijn wij terughoudend in.” Het hijsen van de regenboogvlag is geen officiële vlaggeninstructie. Dat betekend dat gemeenten niet verplicht zijn het te doen. 

Gaybrapad
Ook is in Dieren vandaag het nieuwe regenboogzebrapad aan de Wilhelminaweg geopend. Deze moet benadrukken dat iedereen welkom is in de gemeente Rheden. Het idee voor het pad is afkomstig van de lokale GroenLinks. 

 

 

Lees ook: Mogelijk 'Gaybrapad' in Zutphen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.