SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Ook de gemeente Zutphen komt uit de kast

ZUTPHEN - Over een 'gaybrapad' lopen kan nog niet, maar Zutphen wordt wel een officiele regenbooggemeente. Enkele politieke partijen dienden een tijd geleden een initiatiefvoorstel hiervoor in. Het college heeft er inmiddels werk van gemaakt. Als de gemeenteraad akkoord geeft wordt op 11 oktober, coming out day, de intentieverklaring getekend.

"Wij vinden het onacceptabel dat lhbt+-personen niet uit durven te komen voor hun identiteit, zich niet geaccepteerd of onveilig voelen." stelt het college. Het voorstel  werd eerder dit jaar ingediend door D66, GroenLinks en de VVD.

"[...] en maakt hiermee een statement richting de inwoners"
gemeente Zutphen

'Titeltje'

Hoewel een titeltje natuurlijk leuk staat moet er ook werk worden uitgevoerd. De indienders van het voorstel hebben onder meer gepraat met onderwijs- en zorginstellingen. Dat waardeert het college: "Wij willen dit soort initiatieven graag ondersteunen." Toch is de titel ook een statement. "Met het ondertekenen van deze intentieverklaring treedt de gemeente Zutphen toe tot de groep van Regenbooggemeenten en maakt hiermee een statement richting de inwoners."

Om te bekrachtigen dat er ook echt wat gaat gebeuren wordt er een intentieverklaring ondertekend, mits de gemeenteraad 9 oktober akkoord gaat. De titel 'regenbooggemeente' komt oorspronkelijk af van de intentieverklaring die in 2014 door 42 gemeenten en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werd ondertekend. Die verklaring liep tot juni dit jaar waardoor Zutphen zich niet meer kon aansluiten. Maar in overleg met het ministerie is er een nieuwe verklaring opgesteld.

Zorg- en onderwijs

De gemeente gaat diverse initiatieven steunen. Zo moet er meer aandacht komen op scholen én in zorginstellingen. Dat laatste is iets opmerkelijker, maar het blijkt uit onderzoek dat veel lhbt+ 55-plussers zich niet geaccepteerd voelen. Ze worden 'terug de kast in geduwd' als ze in een zorginstelling gaan wonen.

"Als je een regenboogstad bent is dat het minste wat je doet"
Ingrid Timmer (D66)

Tijdens 'Coming Out Day' vorig jaar, op 11 oktober, werd op het Zutphense stadhuis de regenboogvlag niet gehesen . “Wij vlaggen alleen volgens vlaggenprotocol. Dit wordt landelijk vastgesteld” gaf persvoorlichter Robert-Jan Bax toen als toelichting. Een van de indieners, Ingrid Timmer (D66) hoopt dat het nu wel gebeurd: “Het is ons streven om onder andere dat te veranderen. Dat is de makkelijkste stap. Als je een regenboogstad bent is dat het minste wat je doet” zei ze eerder tegen LokaalGelderland. Als de gemeenteraad instemt wordt op 11 oktober op het Oude Stadhuis in Zutphen door wethouder Patricia Withagen de intentieverklaring getekend. "De vlag wappert dan boven de ingang. En niet alleen daar. Ongeveer 60 ondernemers zullen de vlag ook uitsteken." licht de gemeente toe.

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.