Extra hulp voor geweld tegen lokale politici

Extra hulp voor geweld tegen lokale politici

Agressie richting politieke ambtsdragers, zoals raadsleden en wethouders, is toegenomen. Dat blijkt uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Een landelijk ondersteuningsteam moet politici, ook lokaal, ondersteunen bij incidenten met agressie en geweld.

Vaak gaat het om bedreigingen. De incidenten vinden vooral plaats in het persoonlijk contact, maar ook steeds vaker online via social media. Minister Ollongren vindt het tijd voor actie.

Team

In het ondersteuningsteam zitten ervaren (oud-)politici en onafhankelijke experts op het gebied van zorg, integriteit en beveiliging. Zij kijken naar welke nazorg nodig is. Ollongren is in overleg met de beroepsverenigingen van politieke ambtsdragers en de bestuurdersverenigingen van politieke partijen over de precieze invulling hiervan.

Slechts 10% van de slachtoffers doet aangifte bij de politie van agressie of geweld. De minister vindt dat dit altijd moet gebeuren. Ze benadrukt in een brief naar de Tweede Kamer dat politieke ambtsdragers, ook lokaal, altijd aangifte of melding moeten doen bij de politie. Ollongren: "zij moeten vrij van dwang en dreiging hun ambt kunnen uitoefenen. Elke vorm van bedreiging of ongewenste beïnvloeding, vind ik onacceptabel."

Regio

Overal in Nederland komen bedreigingen richting politieke ambtsdragers voor. Begin dit jaar werd een Zutphense wethouder bedreigd. "Mensen mogen best wat meer respect hebben voor de ambtsdragers en ambtenaren." zei voormalig wethouder René Sueters in zijn afscheidsinterview. In Brummen werd in april een motie ingediend om protocollen op te stellen voor bedreiging en geweld richting politici.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.