'Wethouders zijn erg kwetsbaar op social media'
René Sueters.

'Wethouders zijn erg kwetsbaar op social media'

Vrijwel elke burger heeft wel eens kritiek op de gemeente. Onder andere op wethouders, de bestuurders van de gemeente. Niets mis mee, mits je het op een nette manier uit. Maar dat gaat, zeker in 2018, niet altijd goed. Voormalig wethouder René Sueters gaat de 'kritiek' op social media niet missen, vertelde hij woensdagavond in het afscheidsinterview

Lees verder onder de video...

Had je vroeger kritiek? Dan ging het enkel van mond tot mond of schreef je een brief naar de gemeente of wellicht zelfs naar de krant. Maar met de komst van het internet, en met name social media, is het uiten van kritiek érg makkelijk geworden.

Anoniem en ongenuanceerd

De afgelopen jaren is er veel gal gespuwd op de wethouders van het Zutphense college. Op veel besluiten en nieuwsartikelen hadden veel mensen wel wat te klagen. Dat gebeurt niet altijd even genuanceerd, en gaat er soms grof aantoe. Bedreigingen komen zelfs voor. Daarnaast verschuilen sommigen zich achter hun computer, in de anonimiteit.

"Mensen mogen best wat meer respect hebben"
voormalig wethouder René Sueters

Inmiddels voormalig wethouder René Sueters zei in het 'afscheidsinterview' de kritiek op sociale media absoluut niet te gaan missen. "Als je ziet hoe er geschreven wordt. Je kan je niet verweren, en het is gewoon niet altijd leuk." Hij stelt dat wethouders kwetsbaar zijn op social media. "Je kunt je niet verweren. Mensen mogen best wat meer respect hebben voor de ambtsdragers en ambtenaren." Voormalig wethouder Patricia Withagen maakte vorig jaar bekend na haar termijn niet verder te gaan als wethouder. "Je staat wel eens ter discussie en dat is af en toe best pittig", zei ze daarbij in de Stentor.

Bedreigingen

De Nederlandse Wethoudersvereniging, een beroepsvereniging voor -je raad het al- wethouders, uitte in 2015 al haar zorgen. Er zit volgens hen een stijgende lijn in het aantal bedrijgingen in de richting van wethouders.

In Zutphen valt het, relatief, mee met het aantal bedreigingen. Begin dit jaar uitte wethouder Annelies de Jonge haar ongenoegen op Facebook. Ze was bedreigd, en niet voor het eerst. Ze deed aangifte, maar wilde er niet verder op ingaan.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.