Bedreiging richting Zutphense wethouders niet uitzonderlijk
Annelies de Jonge (links) werd onlangs bedreigd.

Bedreiging richting Zutphense wethouders niet uitzonderlijk

Deze week schreef wethouder Annelies de Jonge op Facebook dat ze bedreigd is. Daarbij meldde ze dat het niet de eerste keer was. Grensoverscheidend gedrag vind vaker plaats bij ambtenaren en collegeleden in Zutphen.

Dat blijkt uit navraag van LokaalGelderland. De gemeente maakt een onderscheid tussen bedreiging en grensoverschrijdend gedrag. "Vrijwel altijd gaat het om het laatste, maar dat zit soms wel tegen bedreiging aan" laat een woordvoerder van de gemeente weten. In 2017 vond het 9 keer plaats richting gemeentelijke ambtenaren, waarvan 3 á 4 keer richting een collegelid, bijvoorbeeld een wethouder of de burgemeester. Om welke collegeleden het gaat laat de gemeente in het midden.

Ontoelaatbaar

De gemeente maakt altijd werk van de gevallen. "Agressie en grensoverschrijdend gedrag zijn ontoelaatbaar." Daarom is er binnen de gemeentelijke organisatie ook speciale aandacht voor. "De maatregelen die we kunnen nemen, die variëren. Dat varieert van een gesprek tot een gebouwontzegging. Uiteraard behoort een melding of aangifte bij de politie ook tot de mogelijkheden."

"Ik moest het vooral gewoon kwijt"
wethouder Annelies de Jonge

Wat doet de politie?

De politie pakt de aangifte op. Maar deze krijgt geen speciale behandeling. "Vrouwe Justitia heeft een blinddoek om. In principe is iedereen gelijk, of je nou wethouder of vuilnisman bent" meldt de politiewoordvoerder. Wel wordt de zaak sneller opgepakt als ernst groot is.

In het geval van Annelies de Jonge is er aangifte gedaan. Daarnaast besloot de wethouder een bericht op haar persoonlijke Facebookpagina te delen. "Het is inderdaad vervelend en ik moest het vooral gewoon kwijt. Met name omdat ik er zo kwaad over werd." laat ze weten. Verder wil ze er weinig over kwijt. "Maar alles wat ik erover wilde zeggen ben ik al kwijt. Dus als je het goed vind, wil ik het erg graag bij laten zo." liet ze weten aan onze redacteur.

Agressiecoördinator

De gemeente heeft ook een speciale medewerker die zich bezighoudt met de gevallen van grensoverschrijdend gedrag en bedreiging: de agressiecoördinator. Die regelt alles na een incident en heeft 'nauw contact' met het Openbaar Ministerie. De nazorg ligt ook in zijn handen.

Maar naast het achteraf handelen is de agressiecoördinator ook preventief bezig. "Hij traint bijvoorbeeld de collegeleden hierop en daarnaast heeft hij een workshop georganiseerd voor raadsleden. Uiteraard geldt dit ook voor de ambtenaren."

 

 

Lees ook: Zutphense wethouder Annelies de Jonge bedreigd

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.