Bewoners Jan Vermeerstraat uiten zorgen: 'Ineens kwamen er Arriva-bussen door de straat rijden'

Bewoners Jan Vermeerstraat uiten zorgen: 'Ineens kwamen er Arriva-bussen door de straat rijden'

Bewoners van de Jan Vermeerstraat in Zutphen maken zich zorgen. Volgens hen wordt die straat veel gebruikt als sluiproute, wat veel overlast en onveilige situaties veroorzaakt. Maandag uitten twee bewoners hun zorgen in een forumvergadering over het verkeer in de stad.

Aanleiding was een motie van Burgerbelang over het kruispunt met de Gerard Doustraat. Daar stonden enkele jaren terug nog verkeerslichten, maar die zijn weggehaald. "Sinds de verwijdering van de verkeerslichten wordt de Jan Vermeerstraat gebruikt als sluiproute van de achterliggende wijken. Ze vermijden daarmee de drukke Den Elterweg. Er komt teveel en teveel zwaar verkeer door de straat."

Arriva

Ook werden de bewoners verrast door een wijziging in de buslijnen van Arriva. "In november werden wij plotseling voor het feit gesteld dat er plotseling bussen van Arriva door de straat rijden. Twee keer per uur komen bussen van het grootste formaat bussen voorbij, met beschadigingen in het wegdek als gevolg" ergert de bewoonster. 

"Bussen en auto's gebruiken de straat als racebaan"
bewoonster

De huizen, die uit de jaren '30 komen, hebben ook last van het toenemende verkeer. "Bussen en auto's gebruiken de straat als racebaan." De funderingen zijn niet gemaakt voor het vele en zware verkeer. Dat is echter nog niet door een onafhankelijke partij aangetoond.

Vrachtwagens

Maar ook de verkeersveiligheid komt daarmee in het geding. Bij het beruchte kruispunt staan zelfs bordjes met daarop de tekst 'LET OP: gevaarlijk kruispunt'. Niet geplaatst door bezorgde buurtbewoners, maar door de gemeente.

"Wij denken vaak: waar gaan die naartoe?"
bewoonster

Die onveilige situaties worden mede veroorzaakt door zwaar vrachtverkeer. De bewoners hebben geen idee waarom die daar rijden. "Wij denken vaak: waar gaan die naartoe?" Volgens Martine Westerik (GroenLinks) ligt dat mogelijk aan hun navigatie. "Dat probleem speelde ook op de Rhienderinklaan in Warnsveld. Daar werden de chauffeurs overheen gestuurd door hun navigatie." Dat werd uiteindelijk opgelost doordat de gemeente contact opnam met de leverancier van de navigatiesystemen, die de straat aanmerkte als 'ongeschikt voor vrachtwagens'.

Wethouder Coby Pennings heeft aangegeven de aandachtspunten mee te nemen. Burgerbelang diende onlangs een motie in over het gevaarlijke kruispunt. Die is maandagavond besproken, maar er is nog geen besluit genomen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.