Wie wordt er aangewezen als schuldige van het containerongeluk bij Bronsbergen?

Wie wordt er aangewezen als schuldige van het containerongeluk bij Bronsbergen?

Nog steeds is er niks duidelijk over het zeecontainer-ongeluk in Zutphen. Wie gaat de schuld krijgen? De loonwerker die de container plaatste, of de gemeente die opdracht gaf? Sinds deze week kunnen we ook de politie toevoegen aan dat lijstje

De politie wist namelijk dat er de container daar stond, en dat deze voor een levensgevaarlijke situatie zorgde. "Door andere urgente meldingen, waaronder een verkeersongeval met letsel en een winkeldiefstal, lukte het de politie niet direct om deze melding op te pakken en ter plaatse te gaan. Voordat die mogelijkheid zich wel voordeed, gebeurde het trieste ongeval." schrijft de politie.

Lees verder onder de foto... 

Bloemen en scherven op de plek van het ongeluk.
© LGLD

Zwijgen 

Alle ogen zijn ook al sinds het ongeluk op de gemeente gericht. Want zij gaven de opdracht om de container daar te plaatsen. Hoe specifiek is die opdracht gegeven? Heeft de gemeente getolereerd dat de container half op het fietspad stond? 

"De gemeente heeft opdracht gegeven aan een aannemer om takken na de storm van afgelopen week te verwijderen"
Woordvoerder gemeente

De gemeente heeft de middag na het ongeluk een schriftelijke reactie naar de pers verstuurd. Voor camera's wilden ze niet reageren, en toelichting geven over de schriftelijke verklaring ook niet. 

De reactie luidt: "Het is een zeer verdrietig ongeval. Onze gedachten, zorg en medeleven gaan uit naar de nabestaanden. Op dit moment doet de politie onderzoek naar het ongeval. De gemeente heeft opdracht gegeven aan een aannemer om takken na de storm van afgelopen week te verwijderen. Wij zijn zelf aan het bekijken hoe de feiten liggen en willen graag precies weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. Uiteraard wachten we eerst de uitkomsten van het politieonderzoek af. Om die reden kunnen we nu niets zeggen over de oorzaak." 

Lees verder onder de foto...

© LGLD

Vorige week liet de gemeente weten dat de gemeente de nabestaanden bezocht heeft. Verder willen ze niets zeggen totdat het politieonderzoek klaar is. En dat onderzoek kan nog wel even duren: "Onderzoek vergt veel tijd, het kan misschien nog wel weken duren" legde een politiewoordvoerder uit. 

Loonwerker 

Ook is er een mogelijkheid dat de loonwerker die de container geplaatst heeft als schuldige aangewezen wordt. De eigenaar was zich van geen kwaad bewust bij het plaatsen: "We hebben het afgezet met lint, maar dat heeft blijkbaar geen nut gehad." Ook is nog de kans aanwezig dat de gemeente samen met het loonbedrijf schuldig wordt verklaard. 

Eén van de medewerkers van het loonbedrijf heeft de conainer op de desbetreffende avond geplaatst. Omdat hij met eigen ogen gezien heeft hoe donker het op dat stuk weg is, en hoe gevaarlijk de conainer stond, zou hij beter hadden moeten handelen, vinden veel mensen. De eigenaar kan zich daar deels bij aansluiten: "Misschien had het inderdaad anders gemoeten." 

Wel is het bedrijf enorm geschrokken door het ongeluk. 

Beelden van die avond. Lees verder onder de video... 

Onder vuur 

Vooral de gemeente ligt onder vuur sinds het ongeluk. Op social media worden er veel negatieve reacties geplaatst. Er wordt gezegd dat ze beter hadden moeten oppassen en slordig zijn geweest. Ook in de media wordt de gemeente Zutphen niet gespaard. "Fataal containerongeluk: gemeente zwijgt" publiceerde Omroep Gelderland dinsdagavond op hun website. 

Dagblad De Stentor laat letselschade-experts aan het woord. Eén van hun geeft aan als eerste aan te kloppen bij het loonbedrijf. Maar ook wordt vertelt dat de politie civiel aansprakelijk gesteld kan worden, en de gemeente als wegbeheerder. 

De grote vragen die nu nog leven zijn: wist de gemeente dat de container half op het fietspad stond? Had het loonbedrijf de container ook ergens anders kunnen plaatsen, en zijn ze slordig te werk gegaan en hoe specifiek wist de politie het gevaar van die container? Dit zal hoogstwaarschijnlijk allemaal blijken uit het politieonderzoek. Volgens juridische-experts zal het waarschijnlijk op 'dood door nalatigheid' gegooid worden. 

 

 

Bekijk ook: alle berichtgeving over het ongeluk

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.