Geen zandbak meer: ontwikkelaar moet voor 1 december weg Laan vd Highlanders aanleggen
De buurtbewoners waren het zat en kwamen in actie.

Geen zandbak meer: ontwikkelaar moet voor 1 december weg Laan vd Highlanders aanleggen

Een grondruil, afspraken over bestemmingsplannen maar nog wel het belangrijkste: de aanleg van een fatsoenlijke weg. Die afspraken wil de gemeente maken met ontwikkelingsmaatschappij 't Hummel. Ontwikkelaar van Til moet ervoor zorgen dat voor 1 december de openbare ruimte is ingericht. De overeenkomst is door beide partijen ondertekend.

Ook wordt er door de gemeente een ontsluitingsweg aangelegd in het verlengde van de Hawkinsstraat. De kosten worden hiervoor gedeeld met de ontwikkelaar. Daarnaast wordt er, met gesloten beurs, grond geruild.

Er wordt al lang gesteggeld over de weg in de wijk Leesten-Oost. De bewoners van de nieuwbouwhuizen worden al maanden geteisterd door modder, stof en gevaarlijke situaties in hun straat, die enkel bestaat uit zand. Lang was er onduidelijkheid over wie de weg aan zou moeten leggen. "We weten gewoon niet waar we aan toe zijn" zei bewoner Jordi Helmink eerder tegen LokaalGelderland.

Kastje naar de muur
Beide partijen, de gemeente en projectontwikkelaar Evert-Jan van Til, wezen telkens naar elkaar. Volgens van Til was de gemeente verantwoordelijk voor de aanleg. De gemeente wees vervolgens weer naar hem.

"Het maakt niet uit wie die weg aanlegt, zolang die er maar komt"
Buurtbewoner

Ook in de politiek maakte het wat los. De SP diende een motie in omdat ze het graag opgelost wilden hebben. Verder vonden er meerdere vergaderingen plaats over het geval. Één daarvan was besloten.

Bewoners
De bewoners voerden ondertussen ook actie om de weg er te krijgen. "Het maakt niet uit wie die weg aanlegt, zolang die er maar komt" liet een van de buurtbewoners al eerder weten. Bij de laatste publieke vergadering over de weg lieten ze hun protest zien door mondkapjes te dragen op de publieke tribune.

"...voelt als een overwinning"
Buurtbewoner Axel

Overwinning
Axel, een van de bewoners van de straat, is blij met de overeenkomst: "We krijgen eindelijk een weg. Dat is fijn, en voelt als een overwinning. Dankzij de SP en de media aandacht is het balletje sneller gaan rollen. Daardoor hebben wij over een tijdje een normale weg voor de deur." Dat het nog wel even kan duren maakt voor hem niet uit. "We houden het al langer vol in het zand. Dus die laatste paar maanden komt vast ook goed."

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.