Met mondkapjes in de vergaderzaal: "Maar gemeente Zutphen gaat weg Laan vd Highlanders niet aanleggen"
De bewoners met mondkapjes op tijdens de forumvergadering.

Met mondkapjes in de vergaderzaal: "Maar gemeente Zutphen gaat weg Laan vd Highlanders niet aanleggen"

Alle bewoners van de Laan van de Highlander, in de Zutphense wijk Leesten-Oost, kwamen maandagavond naar het bestuurlijke hart van Zutphen om hun stem te laten horen. Daar werd die avond de motie van SP besproken, zij pleiten voor de aanleg van de weg die er nu nog niet is. Als statement deden ze allemaal een mondkapje op. Symbool voor de stof waar zij in leven. 

Vallende kinderen
Een van de bewoners kreeg spreektijd. Hij vertelt dat kinderen vallen in de straat en dat mindervaliden de huizen niet kunnen bereiken. De kleine dingen maken het lastig voor de bewoners. "Ze moeten oude schoenen aandoen om bij hun auto te komen. Om zo niet met vieze schoenen op het werk te komen" vertelt SP-er Ellen de Jager. De bewoners willen maar één ding: En dat is een weg. Of dat te realiseren is? “Een weg aanleggen is uitvoerbaar ja. Maar als de vraag is: gemeente gaan jullie het doen? Dan zeg ik dat gaan wij niet doen.” aldus wethouder Coby Pennings in de vergadering. 

"Er staat niks in de weg dat de eigenaar van de weg deze gaat aanleggen"
Coby Pennings

Vergunning
Wanneer bewoners aankloppen bij de gemeente worden zij door doorverwezen naar de projectontwikkelaar van wie de grond is, Evert-Jan van Til, zo ook tijdens deze vergadering. Maar wanneer zij bij van Til aankloppen stuurt hij hun naar de gemeente toe. Wel is in 2015 de vergunning afgegeven voor de aanleg van de weg. "Er staat niks in de weg dat de eigenaar van de weg deze gaat aanleggen" vertelt de wethouder. 

"We hopen dat er wat uit het gesprek komt. Dan weten we tenminste op wie we onze pijlen moeten richten"
Bewoner Laan vd Highlanders

Pennings geeft meerdere keren aan dat zij samen met de projectontwikkelaar in gesprek zijn. En dat die gesprekken eerst afgewacht moeten worden. "Wij zijn in deze motie niet op zoek naar wie de verantwoordelijke is. We zoeken in deze motie naar een oplossing voor deze bewoners" reageert de jager daarop. 

Ondanks de motie is uit deze forumvergadering geen reslutaat gekomen. Het blijft afwachten voor de bewoners. Die met luidt gemompel vanaf de publieke tribune aangeven het er niet mee eens te zijn. De opnieuw ingediende motie van SP staat voor in juli op de agenda. "We hopen dat er wat uit het gesprek komt. Dan weten we tenminste op wie we onze pijlen moeten richten" besluit een van de bewoners. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.