Abseilen, aankomst per boot en Zwarte Pieten. Dit maakt de intocht in Zutphen goed en traditioneel

Abseilen, aankomst per boot en Zwarte Pieten. Dit maakt de intocht in Zutphen goed en traditioneel

Zutphenaren hebben opgelucht adem gehaald: de Pieten die aankomen in Zutphen zijn zwart. “Zoals het hoort! Het is een traditioneel feest”, vertelt een vader. 

De intocht in Zutphen is over het algemeen genomen al heel lang hetzelfde. De Sint komt aan per boot op de IJsselkade en gaat daarna de binnenstad in. “En zo moet het ook blijven. Elk jaar blijft het leuk, terwijl hetzelfde draaiboek wordt gebruikt”, legt een moeder van twee kinderen uit. Dat de kinderen het naar hun zin hadden was te zien in de live-uitzending die deze nieuwswebsite verzorgde. Verslaggever Harm Seubring sprak met enthousiaste maar ook verlegen kinderen. 

Advertentie

Zwart of roetveeg

De organisatie van de intocht wilde in eerste instantie niet bekend maken dat er Zwarte Pieten zouden komen. “Dat snap ik wel hoor. Anders komt er misschien gedoe”, aldus een bezoeker van de intocht. Op steenworp afstand, in Apeldoorn, was de landelijke intocht. Hier waren enkel Roetveegpieten te vinden. “Misschien is het een beetje krom in vergelijking met wat landelijk gebeurt. Want de landelijke intocht was hier wel in de buurt. Maar ik denk dat de kinderen zich daar niet druk om maken”, zegt diezelfde bezoeker. 

Glutenvrije Piet

De boot was op tijd, de Pieten strooide pepernoten in het rond, de Sint deelde handjes uit en Marlies Claasen zong liedjes met de kinderen en de burgemeester. Maar toch weet de organisatie het spannend en vernieuwend te houden. Er waren Pieten die abseilde vanaf de Wijnhuistoren. Ook reden er een paar Pieten rond in een oude auto en er was een Glutenvrije Piet voor de kinderen met een Glutenallergie. 

Het Sinterklaasfeest beperkte zich niet alleen tot de intocht zaterdag. Ondernemers organiseerde zondag verschillende bezigheden in de binnenstad. Zo speelde er een Zwarte Pieten-orkest en werden er spelletjes zoals stoelendans gedaan tijdens de koopzondag. 

Foto’s van de intocht…

De markt liep vol.
Er kwamen genoeg pakjes mee.
De boot van Sint en zijn Pieten.
De intocht werd live uitgezonden.
Burgemeester Annemieke Vermeulen ontvangt Sint.
Sinterklaas-activiteiten zondag in de binnenstad.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.