Zwarte Pieten (vooralsnog) niet uitgebannen in de regio

Zwarte Pieten (vooralsnog) niet uitgebannen in de regio

Het afgelopen weekend waren op meerdere plekken in de regio Sinterklaas-intochten. Waar op steenworp afstand, in Apeldoorn tijdens de landelijke intocht, de pieten niet meer zwart waren was dat in deze regio wel het geval.  

In Brummen, Lochem en Warnsveld waren de pieten gewoon zwart dit weekend.  “Wij hebben net als andere jaren Pieten die bruin geschminkt zijn. Wij hebben vooralsnog geen roetveeg pieten”, vertelde de organisatie van het Lochemse sinterklaasfeest eerder al. “Fijn dat deze traditie op deze manier hier gevierd wordt en ook de komende jaren. Hier in Brummen bestaat geen discussie”, schrijft een lid van de organisatie van het sinterklaasfeest in Brummen op Facebook. 

Advertentie

'Niet moeilijk doen'

De organisatie van de Brummense sinterklaasintocht was voorafgaand niet bereikbaar voor commentaar over hun pieten. “Ze wilde het geheim houden, om gedoe te voorkomen”, liet een lid van de organisatie later (anoniem) weten. Inwoners van Warnsveld reageerde enthousiast op de Zwarte Pieten. “Zoals het hoort. Hier in het Oosten doen we er niet moeilijk over. Traditie is traditie.”  

De grootste sinterklaas-intocht van de regio moet nog komen, dat is die in Zutphen aankomende zaterdag. De organisatie van deze intocht wilde het nog even voor zich houden. “We houden het liever voor ons, zodat er geen gedoe ontstaan. We organiseren het voor de kinderen, en zorgen dat dat goed gebeurt. Je zult tijdens de intocht op 23 november wel zien hoe de pieten eruit zien”, vertelde ze eerder. Uiteindelijk hebben ze deze week besloten het toch bekend te maken. In deze video, die ze op Facebook plaatste, is te zien dat er Zwarte Pieten zullen zijn tijdens de intocht. 

Bij verschillende intochten waren wel een paar roetveegpieten te zien. "Goed voor de balans", lacht een bezoeker. 

De sinterklaasintocht in Zutphen is 23 november tussen 10.00 uur en 13.00 uur. Het zal, net als voorgaande jaren, live te zien zijn via deze nieuwswebsite.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.