Brummen sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie
Zwerfafval is op meerdere plekken in Zutphen een probleem.

Brummen sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Een heel groot deel van de Nederlandse gemeenten,w aaronder Zutphen, hebben zich aangesloten bij de statiegeldalliantie. Ook de gemeente Brummen mag zich nu aan dat lijstje voegen, is donderdag in de gemeenteraad besloten. 

De statiegeldalliantie is een samenwerking tussen gemeenten, organisaties, bedrijven en verenigingen. Ze willen dat het statiegeldsysteem uitgebreid wordt, door ook kleine petflesjes en blikjes op te nemen in dit systeem.

"Het was haast beschamend dat wij als gemeente nog niet aangesloten waren"
Rosanne van Herksen (GL)

Het belangrijkste doel is het verminderen van zwerfafval. GroenLinks was initiatiefnemer van de motie in de gemeenteraad en is blij dat deze raadbreed gedragen en ingediend is. "Het was haast beschamend dat wij als gemeente nog niet aangesloten waren, tussen al die gemeenten! En dat voor een gemeente waar alle partijen zich hebben uitgesproken voor een duurzaam beleid", legt Rosanne van Herksen namens de partij uit.  

Initatieven

Ze gaat verder: "Dat mensen hun gedrag veranderen als ze voor flesjes en blikjes geld terugkrijgen heeft het huidige statiegeldsysteem en talloze onderzoeken bewezen. Laten we alle initiatieven om zwerfafval tegen te gaan omarmen. Of dit nu een landelijk initiatief is of lokaal zoals Brummen Zonder Zwerfvuil, alle beetjes helpen! Met het aansluiten van de gemeente Brummen bij de Statiegeldalliantie laten wij zien als gemeente dat we dit probleem serieus nemen en ons durven uitspreken. Nu hopen dat dit landelijk snel wordt opgepikt!”

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.