Zwerfafval is op meerdere plekken in Zutphen een probleem.

Zutphen sluit zich aan bij Statiegeldalliantie

ZUTPHEN - De gemeente Zutphen gaat zich aansluiten bij de Statiegeldalliantie. Een grote meerderheid van de gemeenteraad stemde maandagavond voor een motie van D66. De alliantie wil zorgen voor een uitbreiding van het statiegeld.

Daarmee moet de grote hoeveelheid zwerfafval in de gemeente teruggedrongen worden. Als er ook op kleine blikjes en flesjes statiegeld moet worden betaald is het voor mensen aantrekkelijker om deze netjes terug te brengen. In plaats van ze op straat of in de berm te gooien.

Signaal

Doordat de gemeente zich aansluit bij de Statiegeldalliantie sturen ze een signaal naar de Tweede Kamer, stelt indiener D66. In maart wordt er in Den Haag gesproken over de kosten en baten van het invoeren van statiegeld op kleine verpakkingen. "Het statiegeld is een heel effectief middel gebleken tegen dit soort zwerfafval. Bijvoorbeeld in Noorwegen wordt dat al gedaan" aldus Huibert Brouwer (D66).

Brouwer stond bij het indienen van de motie met een zak vol zwerfafval in de raadszaal. "Verzameld tijdens een korte wandeling door mijn buurt, zonder dat ik mijn best deed." zei hij daarbij. 

Lees verder onder de foto...

Huibert Brouwer (D66).
© LGLD

Bijna alle partijen stemden voor de motie. Enkel BewustZW was tegen. "Dit is iets landelijks, en moet in Den Haag besproken worden" zei Bert Jansen. Zijn collega-raadsleden waren van mening dat hij de kern van de motie niet goed begreep.

 

 

Lees ook: Hoort Zutphen straks bij de 'statiegeldalliantie'?


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.