Hoort Zutphen straks bij de 'statiegeldalliantie'?
Huibert Brouwer met zijn zak met zwerfafval.

Hoort Zutphen straks bij de 'statiegeldalliantie'?

Gewapend met een plastic zak vol blikjes en ander zwerfafval stond D66-raadslid Huibert Brouwer maandagavond in de raadszaal in Zutphen. "Verzameld tijdens een korte wandeling door mijn buurt, zonder dat ik mijn best deed." Het zwerfafval is volgens hem een probleem.

Zutphen moet zich aansluiten bij de 'Statiegeldalliantie'. Een initiatief van consumenten- en milieuorganisaties, bedrijven en consumenten, om de statiegeldregeling uit te breiden. D66, GroenLinks, Burgerbelang, de Stadspartij en het CDA zijn van mening dat zich moet aansluiten bij de alliantie om een 'belangrijk' signaal te geven aan de Tweede Kamer.

"Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken al een statiegeldsysteem hebben voor kleine flessen en blikjes"
D66

Volgens een, door de indieners aangehaald, rapport aan de Tweede Kamer is statiegeld een 'heel effectief middel' om zwerfafval tegen te gaan. "Landen als Duitsland, Noorwegen en Denemarken al een statiegeldsysteem hebben voor kleine flessen en blikjes, met als gevolg dat het aandeel van flesjes en blikjes in het zwerfafval sterk is verminderd." stelt D66.

De motie wordt binnenkort besproken. Het raadslid heeft de door hem meegebrachte zak met zwerfafval niet achtergelaten in de zaal, maar netjes weer meegenomen.

 

 

Bekijk ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.