Martijn Siemes over formatie: "De transparantie is nog ver te zoeken"
Martijn Siemes.

Martijn Siemes over formatie: "De transparantie is nog ver te zoeken"

Martijn Siemes (Burgerbelang) is ondanks de bijeenkomst van maandagavond nog niet tevreden over de transparantie van de coalitievorming. Ook heeft hij niet op al zijn vragen antwoord gekregen, en daar was de avond wel voor bedoeld.  

"Er is niks bijgelegd. We zijn het gesprek aangegaan. De transparantie is nog ver te zoeken", vertelt Siemes. De Burgerbelang'er pleitte vorige week voor een gesprek waarin iedereen alle vragen kon stellen. Deze vond maandagavond plaats. Hij is echter niet helemaal tevreden. "We konden de vragen stellen, maar de antwoorden bleven iets te vaak uit en op een aantal vlakken een beetje tegenstrijdig."

Problemen

Ook heeft hij duidelijk een mening over de avond. "Het is zorgelijk dat ze nog geen gezamenlijk idee hebben over de bezuinigingen. Dat gaat veel problemen geven." En nog een detail vond hij opmerkelijk. "Antje van Dijk (VVD, red.) zegt dat er geen sociale woningbouw komt en dat er geen stichting voor huishoudelijke hulp komt, maar Matthijs ten Broeke (SP, red) doet alsof er nog een verrassing aankomt." Die onduidelijk vind hij niet passen bij het feit dat het coalitieakkoord er over een week moet zijn. "In dit stadium hebben we meer helderheid nodig." 

"Als raadsfractie probeer je je natuurlijk voor te bereiden op wat komen gaat"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Siemes hoopt dat er, tijdens de laatste loodjes, nog wel meer duidelijkheid komt voor de 'oppositie'. "Als raadsfractie probeer je je natuurlijk voor te bereiden op wat komen gaat, dat blijkt nu gewoon erg lastig met zoveel tegenstellingen in het beoogde college. Ik hoop zelf dat de formerende partijen zelf snel met duidelijkheid komen."

Die duidelijkheid gaat er pas op 18 mei komen. Dan wordt namelijk het coalitieakkoord gepresenteerd. Liza Luesink (GroenLinks): "18 mei is al over 10 dagen, dan is het akkoord voor iedereen te lezen en kan er kennisgemaakt worden met de kandidaten." Een eerdere update zal er niet komen, of naja "iedereen krijgt sowieso de wekelijkse update bij jullie", zegt ze refererend aan de wekelijkse formatie-update van deze nieuwswebsite.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.