Transparantieprobleem over Zutphense formatie 'opgelost'
Martijn Siemes (groen poloshirt) bracht zijn beklaagt over de communicatie

Transparantieprobleem over Zutphense formatie 'opgelost'

Tijdens de informele en openbare bijeenkomst maandagavond is het meningsverschil tussen de coalitie en oppositiepartijen bijgelegd. De oppositiepartijen waren niet blij met de manier van communiceren rondom de formatie. 

"Het is de hoogste tijd om eens bijgepraat te worden", beklemtoont Martijn Siemes (Burgerbelang) aan het begin van de bijeenkomst. Siemes stuurde vorige week een mail namens de partij aan GroenLinks met alle andere partijen in de CC. Alle oppositiepartijen lieten daarna weten de oproep, om bij elkaar te komen, te steunen. "Het tipje van de sluier leidde juist voor meer vragen. Er zijn vragen gesteld over de transparantie van het proces", vertelde Liza Luesink (GroenLinks). 

"Er zijn mooie voorbeelden van plekken in het land waar het hele formatieproces openbaar is. Besef je dat we van ver komen in Zutphen. Vorig jaar waren we één van de laatste", benadrukt de GroenLinks'er. 

"Alle partijen het op de man af vragen vind ik niet zo chique"
Mathijs ten Broeke (SP)

Luesink zelf vindt dat zij en de andere formerende partijen goed naar buiten communiceren. "Het formatieproces is transparanter dan het is geweest. We laten zien dat we aan het werk zijn. We hebben een vlog, doen mededelingen in de raad, hebben de wekelijkse formatie-update via LokaalGelderland en versturen persberichten. We hebben ook een streefdatum bekend gemaakt." 

Inhoudelijke vragen 

Er kwamen tijdens de bijeenkomst verschillende onderwerpen aan de orde. Alle speerpunten werden besproken om zo meer duidelijkheid te creëren. Siemes kwam met vragen over de huishoudelijke hulp, waar SP zich zo hard voor ingezet heeft tijdens de campagne. "Over huishoudelijke zorg zou ik specifiek van de SP willen weten hoever het terug komt. Het is ook een verassing voor de mensen dat deze partijen elkaar gevonden hebben', aldus Siemes.

Antwoord kreeg hij niet. Liza Luesink: "Ik vind niet dat partijen ten verantwoording geroepen moeten worden over wat zij tijdens de verkiezingen zeiden." Ook Mathijs ten Broeke (SP) wilde over hun belangrijkst onderwerp niet heel veel informatie geven. "Alle partijen het op de man af vragen vind ik niet zo chique. Het is een belangrijk onderwerp voor ons. We schuiven niet zomaar aan tafel. Veel tijd aan tafel gekregen."

"Een huwelijk loopt stuk wanneer er bezuinigd moet worden"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Geld

Zoals altijd in de politiek was financiën ook bij deze bijeenkomst een onderwerp. Er werd gesproken over de financiële tekorten die er zijn. "Een huwelijk loopt stuk wanneer er bezuinigd moet worden. Wanneer er geld uitgegeven wordt is dat geen probleem", zegt Martijn Siemes. De vraag was hoe de coalitie hier mee om wil gaan. Liza Luesink reageerde verbaasd op die vraag: "Een kant willen jullie meepraten, andere kant willen jullie dat wij de keuzes maken."

Alle partijen hebben de vragen kunnen stellen die ze stellen wilden. 18 mei moet het coalitieakkoord klaar zijn, willen de formerende partijen. Martijn Siemes vroeg zich af of er een kans is dat die streefdatum niet gehaald wordt. "Het is een streefdatum. Maar we hebben al wat conceptteksten en houden dit als streefdatum." Antje van Dijk (VVD) daarop: "Er is een mogelijkheid dat het op 18 mei niet klaar is. Maar dat verwachten we niet."   

UPDATE 21.05 UUR:
Liza Luesink geeft verdere toelichting in de formatie-update. Bekijk deze hier

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.