Politiek: 'Paulus Potterstraat moet écht veiliger'

Politiek: 'Paulus Potterstraat moet écht veiliger'

Met een razend tempo kom je van de fietsbrug af, maar dan stuit je onderaan de brug op een parkerende auto. Als je een stukje doorfietst stuit je op een gevaarlijke kruising en even later op tientallen ouders die hun kinderen -met de auto- naar school brengen of ophalen. De Paulus Potterstraat in Zutphen moet veiliger, aldus de politiek én bewoners.

Volgens GroenLinks is de straat één van de drukste fietsstraten van Zutphen. Daarom dienden ze, samen met de Stadspartij, D66, fractie Pepers en Lijst van Vliet, een motie in waarin ze oproepen maatregelen te nemen.

Rollator

Vooral in de ochtend en in de middag ontstaan er grote problemen. Aan de straat zijn maar liefst vier scholen gevestigd, waardoor er al snel parkeerproblemen ontstaan. Die ontstaan vooral door ouders die hun kinderen wegbrengen of ophalen. Er wordt geparkeerd op de stoep, aan beide kanten van de weg.

"Dat is écht levensgevaarlijk"
Martine Westerik (GroenLinks)

Dat is gevaarlijk, stelt Martine Westerik (GroenLinks). "Ik heb een vrouw midden over straat zien lopen, met haar rollator, omdat de stoepen vol stonden met auto's. Dat is écht levensgevaarlijk."

Opvoeding

Volgens meerdere politici speelt 'verkeersopvoeding' ook een rol. Antje van Dijk (VVD): "Verkeersopvoeding wil ik echt aandacht voor vragen. Natuurlijk zijn het vaak jongeren. Als ze met z'n vieren fietsen blijf ik daar gewoon rustig achter rijden. Maar ook bijvoorbeeld ouders laten hun kinderen gewoon aan de straatkant uit de auto stappen." Ook Abel van Dijken (ChristenUnie) vind het een 'uitdaging' om door de straat te fietsen. "Ik fiets er vrijwel elke dag. Ik kom dan met een hoge snelheid van de brug af, en moet me dan een weg banen door de straat."

Volgens wethouder Coby Pennings heeft een herinrichting van de straat tijd nodig. "We zijn al druk aan het werk met de Paulus Potterstraat. We willen goed kijken hoe we met die straat om moeten gaan. Als we praten over een andere inrichting, is dat echt een verkeerskundig onderzoek." De wethouder wil graag alle suggesties meenemen. Wel gaf ze aan dat een versnelde aanpak lastig wordt. "Maar verkeersveiligheid is écht van groot belang", beklemtoonde Pennings.

Alle partijen zijn het eens dat er iets moet gebeuren aan de veiligheid. Echter waren er bij enkele politici wat twijfels over de aanpak.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.