Scholen maken zich zorgen over verkeersveiligheid Paulus Potterstraat

Scholen maken zich zorgen over verkeersveiligheid Paulus Potterstraat

De Paulus Potterstraat in Zutphen moet een fietsstraat worden. Dat stelde de Fietsersbond vorig jaar al voor, maar nu maakt de politiek het concreter. Als het aan GroenLinks, Stadspartij, Fractie Pepers, D66 en Lijst van Vliet ligt wordt de straat in 2019 omgevormd. En daar sluiten de scholen aan de straat zich bij aan, want ook zij maken zich zorgen over de verkeersveiligheid.

Bij een fietsstraat zijn 'auto's te gast' en krijgen fietsers voorrang. Vanuit de Zuidwijken en Leesten zijn al veilige fietsroutes naar het centrum. Volgens de partijen moet de route vanaf Warnsveld, over de fietsbrug en via de Paulus Potterstraat naar het centrum, ook fietsveilig worden.

Scholieren

Op de Paulus Potterstraat is het vaak druk. Vooral 's ochtends en 's middags, rond de tijd dat de scholen uitgaan. Want er zitten niet één of twee scholen aan de straat, maar vijf. Daarnaast zit er ook nog een kinderopvang tussen.

"Het is met de kleine kinderen bij de basisscholen ook erg gevaarlijk"
Irma Pieper

Daardoor is het erg druk met ouders die hun kinderen wegbrengen en middelbare scholieren die naar het Baudartius gaan. "Ik denk dat wel duizenden fietsers per dag over de straat gaan. Het is heel veel doorgaand verkeer" vertelt Annemarie Molleman, directrice van Praktijkonderwijs Zutphen. Ook Irma Pieper, directrice van Montessori Kindcentrum de Plotter beaamt dat: "We ervaren dat het vooral op de spitsmomenten erg druk is. Doordat er veel bezoekers zijn bij de scholen en er veel doorgaand verkeer is wordt het onoverzichtelijk. Het is met de kleine kinderen bij de basisscholen ook erg gevaarlijk."

Overleg

De scholen zijn ook al in overleg met de gemeente. "Dat doen we gezamelijk met alle scholen" zegt Molleman. "In het overleg is al naar voren gekomen dat er onderzoek gedaan wordt. Ook een fietsstraat hebben we voorsteld." Daarom zijn ze ook blij met de politiek: "Het is fijn dat ook zij dit oppakken. Hopelijk gaat het dan sneller. Ook Andries Mulder, rector van het Baudartius, beaamt dit.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.