Wist het college van de 'huurproblemen' die de fusie met Ons Huis meebrengt?
Het loket van Ons Huis in Warnsveld.

Wist het college van de 'huurproblemen' die de fusie met Ons Huis meebrengt?

Is het college op de hoogte van de 'problemen' die huurders hebben met woningcoöperatie Ons Huis? Die vraag hebben zowel de huurders als de Zutphense politiek. 

Warnsvelders die hun woning huren via Ons Huis, voorheen woonbedrijf Warnsveld, moeten binnenkort extra huur betalen. Dit omdat het moment van betalen als gevolg van de fusie verschoven wordt van einde van de maand naar begin van de maand. 

Afspraak

Bert Jansen, fractievoorzitter van BewustZW, heeft toen de fusie vorig jaar besproken werd in de raad gevraagd aan het college of huurders iets van de fusie zouden merken. "Wij wilden niet dat de huurders last zouden ondervinden van de fusie. Door het college, Ons Huis en Woningbedrijf Warnsveld is gezegd dat huurders het met de stappen eens zijn. Onder meer op die basis heeft BewustZW ingestemd met de fusie." 

"Het college moet dit hebben geweten"
Bert Jansen (BewustZW)

Toch moet er 'ineens' op een andere manier betaald worden. Dit omdat in de wet staat dat de huur in ons land altijd vooraf betaald moet worden. Iets wat bij het toenmalige Woningbedrijf Warnsveld niet gebeurde. Volgens Jansen had dit best even voor de fusie gemeld mogen worden. "We vinden het niet kunnen dat ze nu moeten betalen. Dit omdat zonder vooroverleg en vooraf instemming met de huurders de extra maand huur is opgelegd. Het college moet dit hebben geweten, en is niet voor de fusie opgekomen voor de inwoners. Dit hadden ze kunnen doen door een betalingsregeling van 1 a 2 jaar met Ons Huis en Woningbedrijf Warnsveld af te spreken." 

Schriftelijke vragen

De woordvoerder van het college kan niet vertellen of het college op de hoogte was van de 'huurschuld' die 'ineens' betaald moet gaan worden. Dit omdat de SP schriftelijke vragen gesteld zijn, en daarom vragen van de media niet beantwoord worden. "Op het moment dat wij raadsvragen ontvangen, beantwoorden wij eerst de raadsvragen", legt een zegsman uit. Ze geven aan later op de vraag terug te komen. "Raad is alleen wel het hoogste orgaan. Als de raad ons vragen stelt dan is de koninklijke weg dat we die eerst antwoorden. Dit heeft niks met onwil of wat dan ook te maken."

"Vreemd en bijzonder, de pers, die communiceren naar en van inwoners, moeten maar wachten?", reageert Bert Jansen daarop. "Slechte zaak van het college dat ze niet willen antwoorden. Bedenkelijk!" 

Uit reacties van huurders bleek al eerder dat ze niet blij zijn met de gevolgen van de fusie: "Wanneer er geld van mijn rekening afgehaald wordt ga ik aangifte doen van diefstal", vertelde Flip Wiskamp uit Warnsveld eerder. Hij heeft naar eigen zeggen altijd al vooraf huur betaalt. Dus dan snapt hij niet dat er een keer extra betaalt moet worden. "Ik ga door tot het einde. Ik laat me het kaas niet van het brood eten, en ga niet extra betalen."  

Chaos

Ons Huis ziet ook dat er nogal wat chaos ontstaan is nadat zij de brief over dit onderwerp verstuurd hebben. Daarom raden ze alle huurders aan om een afspraak te maken met een medewerker, zodat er gekeken kan worden naar de situatie per persoon. 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.