SP wil duidelijkheid van college over 'dubbele huur' bij Ons Huis

SP wil duidelijkheid van college over 'dubbele huur' bij Ons Huis

De Zutphense SP-fractie heeft schriftelijke vragen gesteld over woonbedrijf Ons Huis. Door een fusie tussen Woningbedrijf Warnsveld en Ons Huis vindt er een administratieve wijziging omtrent de betalingen van de huur plaats. Daar merken veel huurders veel van. Dat terwijl huurders eigenlijk weinig van de fusie mochten merken, stelt de SP.

 

Veel van de huurders betalen nu aan het eind van de maand hun huur. Dit terwijl wettelijk gezien de huur vooraf, aan het begin van de maand, betaald moet worden. Bij Ons Huis gebeurde dat al, maar bij Woningbedrijf Warnsveld nog niet bij iedereen. Daarom wil de organisatie, na de fusie, de administratie op orde hebben.

Dubbele huur

Dat betekent dat veel huurders in één klap dubbel de huur moeten betalen. Dat is voor velen een groot bedrag. Het woonbedrijf is echter wel coulant en zorgt voor een passende optie per huurder. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de 'schuld' in te halen na het krijgen van het vakantiegeld, of kan het bedrag in termijnen worden betaald.

"(...) terwijl de WBW-huurders in de veronderstelling waren dat zij niets tot nauwelijks iets zouden merken van de fusie"
SP

De SP wil echter van het college weten of zij op de hoogte waren van de verandering. De huurders hadden geen 'hinder' mogen ondervinden van de fusie. "Wat vindt het college er van dat de betalingstermijn van de huur van de WBW-huurders verandert, met alle gevolgen van dien, terwijl de WBW-huurders in de veronderstelling waren dat zij niets tot nauwelijks iets zouden merken van de fusie?" luidt één van de vragen. Ook wil de partij weten of de gemeente financieel wil bijstaan bij huurders die het moeilijk in één keer op kunnen brengen. "Deze kunnen zij in termijnen te betalen. Dat leidt in praktijk tot een extra huurverhoging. Is het college bereid om mensen die daardoor in financiële moeilijkheden komen financieel bij te staan?"

Negatief gevolg

Volgens de SP is het een negatief gevolg van de samenvoeging. De partij wil dat de gemeente in de toekomst gaat werken aan een 'Zutphense Woonvereniging'. "Een vereniging die woningen in bezit heeft en waar huurders zélf gaan over huurbetalingen" aldus de schriftelijke vragen.

 

 

Lees ook: Warnsveldse huurders boos op Ons Huis door administratieve verandering

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.