Burgerbelang zwaar onder vuur na splitsing
Ex-Burgerbelang\'er Adjan Pepers.

Burgerbelang zwaar onder vuur na splitsing

De Zutphense politieke partij Burgerbelang lang maandagavond zwaar onder vuur tijdens de gemeenteraadsvergadering. Het was de eerste vergadering nadat twee leden van de fractie zich afsplitsten. Met een rood hoofd zat wethouder Rene Sueters te kijken en luisteren hoe de raad sprak over het behouden of niet behouden van hem als wethouder. 

"Adjan en Aranka, we willen onze zetels terug"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

"Wij waren net zo verbijsterd als u" reageerde fractievoorzitter Martijn Siemes. Ook deed hij in zijn verhaal een directe oproep naar de twee raadsleden die Burgerbelang verlieten. "Adjan en Aranka, we willen onze zetels terug. (...) Het is niet eerlijk tegenover de kiezers die op Burgerbelang hebben gestemd."

Adjan Pepers wilde niet verder inhoudelijk reageren. "Het vertrouwen in de partij zijn wij kwijt en daar laat ik het bij."

Geschrokken
Meerdere partijen lieten weten dat ze geschrokken zijn van de splitsing. Maar ook de toonzetting van het betoog van Siemes kreeg veel kritiek. "Dat hoort niet in onze raad" zei Liza Luesink van GroenLinks.

'Hoe nu verder?' was de vraag die centraal stond. Enkele partijen wilden het liefst dat Burgerbelang de coalitie verliet, met als gevolg dat het college het met een wethouder minder moest gaan doen. Rene Sueters is wethouder namens Burgerbelang.

Na een rondgang bleek dat een meerderheid door wilde gaan met het huidige minderheidscollege. Martijn Siemes hoopt echter dat de vertrokken partijleden alsnog de zetels teruggeven aan de partij.

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.