Zutphen geeft een minderheindscoalitie: wat nu?
Het stadhuis van Zutphen.

Zutphen geeft een minderheindscoalitie: wat nu?

Slechts 14 van de 29 zetels van de Zutphense gemeenteraad zijn in handen van de coalitiepartijen. De burgemeester en wethouders kunnen het dus lastig gaan krijgen. Maar volgens Bert Jansen (BewustZW) is het alleen maar beter.

De minderheindscoalitie is veroorzaakt doordat de helft van de raadsleden van Burgerbelang zich afsplitsten. Dit maakten zij woensdag bekend. Adjan Pepers en Aranka Verwoort gaan verder als een losse fractie. Burgerbelang houdt slechts twee zetels over in de raad. De reden van het vertrek van de twee raadsleden blijft tot nu toe onduidelijk. Pepers wil er weinig op ingaan: "We zitten niet meer op dezelfde koers als de rest." Voor fractievoorzitter Martijn Siemes is het ook onduidelijk: "Wij zijn net zo verbaasd als jullie."

Praten
En dus moet het college House Of Cards gaan spelen in de Zutphense gemeenteraad. Het is niet meer vanzelfsprekend dat een motie dankzij de meerderheid wordt aangenomen. Ze moeten nu gaan praten met partijen om een meerderheid aan stemmen te kunnen krijgen. 

Ik denk dat een minderheindscoalitie de gemeente juist goed doet"
BewustZW-fractievoorzitter Bert Jansen

Bert Jansen, die al eerder Burgerbelang verliet en verderging met BewustZW, vindt de nieuwe machtsverdeling juist goed: "Ik denk dat een minderheindscoalitie de gemeente juist goed doet. Het vraagt om slimheid van de wethouders en zorgt voor meer consensus binnen de politiek."

Twaalf fracties
Met de splitsing van Burgerbelang zitten er nu twaalf fracties in de gemeenteraad. En dat zijn er teveel, volgens Mathijs ten Broeke, fractievoorzitter van de SP: "Het maakt het moeilijker om te overleggen. Als het zo doorgaat zitten we straks op 29 fracties, elk één zetel." Toch denkt hij dat het verder tot aan de verkiezingen rustig zal blijven. "De partijen zijn op veel punten eensgezind, dus de nieuwe verdeling zal weinig grote gevolgen hebben gok ik." Wel is hij verbaasd over het vertrek van de twee Burgerbelangers: "Wat een kruiwagen met kikkers is het ook" zegt hij. 

Echter is de scheiding nog niet helemaal voltooid, als het aan Burgerbelang-fractievoorzitter Martijn Siemes ligt. “Ik heb geen reden dit te accepteren. Vooralsnog zijn we met z’n vieren.” zei hij eerder tegen LokaalGelderland. Al lijkt het toch echt helemaal officieel...  Op de raadswebsite wordt de nieuwe fractie al vermeld.

 

 

Lees ook: Raadsleden verlaten Zutphense partij Burgerbelang: Fractievoorzitter verbaasd

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.