Gelre Ziekenhuis voor een groot deel gesloten door staking

Gelre Ziekenhuis voor een groot deel gesloten door staking

Woensdag wordt op 119 locaties in Nederlandse ziekenhuizen, poliklinieken en revalidatiecentra gestaakt vanwege het uitblijven van een goede cao ziekenhuizen. Dit betekent dat 83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken en 4 revalidatiecentra - waar totaal 150.000 mensen werken - 24 uur lang hun deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken. Ook het ziekenhuis van Zutphen doet (deels)mee.

Advertentie

Tijdens deze zondagsdiensten, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’, is de spoedzorg wel gegarandeerd. Hoewel de stakingsacties zich voornamelijk binnen de ziekenhuizen afspelen, trekt een delegatie van de lokale actiecomités naar het Jaarbeursplein in Utrechtcentrale locatie. Hier overhandigen zij met de vakbonden een petitie met alle steunbetuigingen aan Ad Melkert, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91, CNV Zorg & Welzijn, de actiecomités en de ziekenhuismedewerkers gaan voor het eerst in de Nederlandse geschiedenis over tot een landelijke staking. Dit doen zij omdat een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers al 7 maanden uitblijft. De vakbonden willen een goede cao voor alle ziekenhuismedewerkers met een goede structurele loonsverhoging en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afsprak en over arbeids- en rusttijden en over instroom en behoud van medewerkers.

Advertentie

Verslechteringen

De NVZ kwam niet verder dan een gemiddelde structurele loonsverhoging van 2,8% over de looptijd van 34 maanden. Bovendien wilde de NVZ op het gebied van loon – één van de belangrijkste struikelblokken in het cao-traject – voornamelijk afspraken maken over een hogere onregelmatigheidstoeslag en niet over een eerlijke, goede verhoging van het vaste loon voor alle 200.000 ziekenhuiswerknemers. Dat zou betekenen dat ongeveer de helft van de ziekenhuismedewerkers die niet tot weinig onregelmatig werkt - denk aan medewerkers op de laboratoria en de poli's, röntgenafdelingen en andere ondersteunende diensten - geen goede, structurele loonsverhoging zouden ontvangen.

"Onze medewerkers hebben het recht om actie te voeren"
Gelre Ziekenhuis

Daarnaast wil de NVZ verslechteringen doorvoeren, zoals het stoppen met de werkgeversbijdrage van de ziektekostenverzekering; dit kost medewerkers tot 334 euro netto per jaar. Ook willen zij de loondoorbetaling bij ziekte verlagen van 100% naar 90%. De NVZ verpakte haar bod mooi, door deze verslechteringen buiten beschouwing te laten.

Ziekenhuis van Zutphen

Negen afdelingen van het Gelre Ziekenhuis in Zutphen doen mee aan de staking. Niet alle medewerkers doen mee aan de acties. De voorzitter van de Raad van Bestuur van Gelre Ziekenhuizen, Michel Galjee, geeft medewerkers de ruimte om actie te voeren. "Onze medewerkers hebben het recht om actie te voeren. Er zijn ook medewerkers die niet deelnemen. Zij ondersteunen de actie wel, maar hebben besloten om te werken zoals gebruikelijk. Beide groepen medewerkers willen wij op 20 november de ruimte geven." Spoedzorg in het ziekenhuis gaat altijd door, benadrukt het ziekenhuis. Ook de actievoerders zelf benadrukken dat.

Advertentie

Zondagsdiensten

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben sinds juli al 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid, de ‘stakingsvariant voor ziekenhuizen’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sloten toen ook 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken. Aanstaande woensdag legt een veelvoud van afdelingen hun werk deels neer.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.