GroenLinks Brummen reageert fel op besluit zonnepark Hall

GroenLinks Brummen reageert fel op besluit zonnepark Hall

GroenLinks is niet blij met het besluit wat genomen is rondom het zonnepark in Hall. De partij uit zich, op z'n zachts gezegd, kritisch over het hele geheel. 

De progressieve stemde in de gemeenteraad tegen een 'verklaring van geen bedenkingen' voor het zonnepark in hall. En hun standpunten wel schrijven dat Brummen energieneutraal moet worden. 

"Een zonnepark zoals deze voorlag, is geen zonnepark"
Rosanne van Herksen (GL)

Rosanne van Herksen namens de partij: "Een zonnepark zoals deze voorlag, is geen zonnepark. Het woord park laat denken dat het gaat om een open toegankelijk gebied, waar het groen is, waar mensen en dieren kunnen wandelen, waar zonnepanelen deel uit maken van het landschap en waar duurzame energie opgewekt wordt. Dat is niet zoals het plan nu ingediend is: dat is een afgesloten industrieterrein, waar wild geen vrije toegang heeft en mensen niet overheen kunnen kijken.”

Meer kritiek

Niet alleen GroenLinks is tegen het besluit. Ook het Gelders Genootschap, Natuurmonumenten, de LTO en buurtbewoners zijn kritisch. "Wat zou het mooi zijn als er tijd was genomen en regie door de gemeente. Die had alle partijen kunnen verbinden om zo tot een gedragen plan te komen, waar wild kan lopen, grond niet uitgeput wordt, het vrije uitzicht deels behouden kan worden en die de naam zonnepark eer aan doet. Bovendien worden mensen misleid door termen als ‘energie opwekken voor 8000 Brummense huishoudens’, de opgewekte energie gaat gewoon het net op, niet rechtstreeks naar Brummense huizen!"

De 'verklaring van geen bedenkingen' zou nog ingetrokken kunnen worden, zo zei Wethouder Margriet Wartena tijdens de forumvergadering eerder deze maand. Mocht de raad toch niet instemmen met de plannen die later gemaakt worden, is er een uitweg volgens de wethouder. Maar dit is volgens GroenLinks niet aan de orde. "Als wij nu zouden instemmen, kan de initiatiefnemer aan de slag en de procedure in gang zetten. Dan kan de raad enkel nog zijdelingse aanpassingen doen en niet meer besluiten over het plan zelf. Nu het Gelders Genootschap aangegeven heeft niet in te stemmen met het plan zoals het nu is, vermoeden wij dat dit een zaak gaat worden voor de rechter, waar veel geld mee gemoeid gaat. Als er tijd genomen zou worden en daadwerkelijke regie in het participeren van de omwonenden en organisaties die zich hebben laten horen tijdens dit proces, zou dit een prachtig project kunnen worden."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.