De reclamerel lijkt voorbij te zijn dankzij de bezuinigingen in Zutphen

De reclamerel lijkt voorbij te zijn dankzij de bezuinigingen in Zutphen

Feest bij veel ondernemers in de zaak! De reclamerel lijkt voorbij. Ondernemers hoeven waarschijnlijk geen reclamebelasting meer te betalen. Wél gaat de OZB voor bedrijven omhoog met 17,5 procent.

De gemeente Zutphen moet bezuinigen. En één van de dingen waar ze op willen bezuinigen is de reclamebelasting. Het innen van de belasting kost de gemeente teveel geld. En daarom gaan ze het, als de gemeenteraad het voorstel goed keurt, geen geld meer halen bij ondernemers. Althans, niet voor de reclame op de gevel.

"Dat de reclamebelasting nu eindelijk wordt afgeschaft is al heel lang een wens"
Nils Müller (SP)

De reclamegeld is al lange tijd bezig. Ondernemers zijn het er niet mee eens dat ze geld moeten betalen om een bord aan hun gevel te hangen. De SP heeft de ondernemers vanaf het begin gesteund in de ‘oorlog’. Nils Müller reageert opgelucht: “Dat de reclamebelasting nu eindelijk wordt afgeschaft is al heel lang een wens van de Zutphense ondernemers en van de SP, dus dat is een overwinning.” Natuurlijk zijn bezuinigingen niet helemaal de manier die ze voor ogen hadden. Maar “afschaffen is afschaffen”, beklemtoont de fractievoorzitter. “Dat de reclamebelasting wordt afgeschaft is een succes voor de ondernemers, en dat het mee wordt genomen met een hele grote financiële operatie vind ik alleen maar logisch.”

Kritisch kijken

Wel kijkt Müller anders naar de rest van de bezuinigingen. “Allereerst vind ik het heel goed dat wethouders ook op hun eigen salaris bezuinigen”, zegt hij. De SP zelf heeft ook een wethouder in het college zitten. “Voordat ik er veel meer over kan zeggen moet ik de bezuinigingsvoorstellen eerst kritisch bestuderen, maar wat nog steeds als een paal boven water staat: de afschaffing van de marktwerking in de zorg gaat gewoon door en de extra investering in huishoudelijke zorg blijft overeind. Daar zijn we trots op.”

Ondernemers reageren blij op het afschaffen van de reclamebelasting. Echter zien ze wel dat het feit dat de gemeente moet bezuinigen niet helemaal goed is. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.