Ook in Brummen zijn de stedenbanden een discussiepunt

Ook in Brummen zijn de stedenbanden een discussiepunt

Ondanks dat Brummen geen stad is heeft de gemeente wel stedenbanden. De grote vraag is alleen: is dit achterhaald? Of past het nog wel bij de tijd? Buurgemeente Zutphen heeft besloten dat het achterhaald is, en zet een punt achter hun vriendschapsbanden. In Brummen is het eveneens een discussiepunt. 

De gemeente Brummen heeft al 30 jaar vriendschapsbanden met de Japanse stad Koriyama en 29 jaar met de stad Krotoszyn in Polen. Er kunnen altijd verschillende motieven voor gemeenten zijn om een stedenband aan te gaan met een stad in het buitenland, legt gemeente-woordvoerder Gert-Jan van Dijk van de gemeente uit. "Als we kijken naar de band met het Japanse Koriyama is er sprake van en historische band. Het is de Hallse wateringenieur C.J. van Doorn geweest die rond 1880 daar zeer belangrijke waterwerken heeft verricht, waardoor Koriyama is uitgegroeid van klein dorpje naar een grote stad in Japan. Van de circa twaalf gemeenten in Nederland die een vriendschapsband hebben met een Japanse zusterstad, is alleen Brummen de gemeente die om deze reden een jumelage heeft."

"...waarbij de conclusie van de raad was dat je vriendschap niet verbreekt"
Gert-Jan van Dijk

De vriendschapsband met de Poolse stad is weer heel anders. "Deze is in de jaren tachtig meer ontstaan vanuit het perspectief van hulpverlening. In de loop der jaren heeft zich dit doorontwikkeld en is er meer sprake van gelijkwaardigheid in de relatie. Daarmee is het uitwisselen van ervaringen over inhoudelijk thema’s meer leidend geweest in de contacten en uitwisselingen."

Zutphen heeft een besluit genomen over hun vriendschappen. Ze zetten de steden aan de kant. In Brummen hebben ze nog wel vriendschapsbanden. "Ook in Brummen hebben we af en toe discussies over de toekomst van de vriendschapsbanden. De laatste is geweest tijdens een opinierende raadsvergadering in 2015, waarbij de conclusie van de raad was dat je vriendschap niet verbreekt. Wellicht dat de vriendschap een andere invulling krijgt", legt de zegsman uit. 

Onderwijs

Buiten dat het op Wikipedia mooi staat wordt er ook nog wat gedaan met de vriendschappen. Deze week ontvangt de gemeente namelijk een groep leerkrachten uit Koriyama. Zij worden ontvangen door het gemeente bestuur en krijgen uitleg over het onderwijsbestel in ons land. Verder zullen ze basisschool Kindcentrum het P@rk bezoeken en naar de begraafplaats in Hall gaan om de vader van C.J. van Doorn t keren. "Voor inwoners uit Koriyama om historische redenen dus een emotioneel/belangrijk moment", vertelt van Dijk.

"In Brummen zijn er nog twee officiele banden, daarvoor is overigens maar zeer beperkt budget voor beschikbaar, die nog in stand zijn", beklemtoont de woordvoerder. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.