Zutphen zegt vaarwel tegen partnersteden

Zutphen zegt vaarwel tegen partnersteden

De gemeente Zutphen zet een punt achter haar vier stedenbanden. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. De oudste stedenband stamt uit 1972.

Wie Zutphen in komt rijden ziet het: onder het plaatsnaambord staan vier partnersteden genoemd. Horstmar (Duitsland), Satu Mare (Roemenië), Shrewsbury (Verenigd Koninkrijk) en Villa Sandino (Nicaragua). Eerder was er ook een stedenband met Tartu (Estland), maar die werd in 2016 al stopgezet. Hoewel er vroeger actief werd gewerkt aan de banden, gebeurt er nu vrijwel niets meer.

Ingeslapen

Ook burgemeester Annemieke Vermeulen beaamt dat. "Het is een mooi iets uit het verleden, maar de banden zijn ingeslapen. Ik ben van mening dat je er dan gewoon een punt achter moet zetten." De vier steden krijgen binnenkort een brief met daarin de aankondiging van de beëindiging.

"Het is een mooi iets uit het verleden"
burgemeester Annemieke Vermeulen

Maar hoewel er aan de officiele samenwerking op paiper een einde komt, is er altijd nog ruimte voor iets nieuws. "Wellicht is het tijd voor een andere vorm van samenwerking, maar niet meer in de vorm van een stedenband. Dat laten we natuurlijk ook weten aan de steden." In de loop der jaren zijn er ook particuliere initiatieven ontstaan op basis van de stedenbanden. "Die hoeven natuurlijk niet te verdwijnen, en zijn nog altijd mogelijk."

De doorsnee Zutphenaar zal er weinig van merken. De borden bij de ingang van de gemeente worden binnenkort weggehaald. "Ook levert het een kleine besparing op, maar dat gaat slechts om een paar duizend euro per jaar."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.