Hoe is het coffeeshopbeleid in Zutphen?

Hoe is het coffeeshopbeleid in Zutphen?

Dat coffeeshops in ons land lastig aan hun producten kunnen kopen is geen geheim. Maar kan de gemeente Zutphen daar iets aan veranderen? Wethouder Mathijs ten Broeke denkt dat dat een goed idee is, vertelde hij in de Podcast van LokaalGelderland. 

Eerder werd er al een motie ingediend rondom de regulering van wietteelt in de gemeente. Deze is aangenomen, echter is er daarna nog maar weinig mee gedaan. Wel heeft de gemeente aangegeven wel mee te willen doen aan een landelijke pilot. 

Niet inkopen

De wethouder geeft aan dat het raar is dat coffeeshop-eigenaren wel hun handeltje mogen verkopen, maar het niet mogen inkopen. "Het is eigenlijk een rare situatie, de wetgeving op dit moment. Ik weet nog, twee jaar geleden ongeveer, hebben we het daar over gehad in de raad en toen is er ook een motie ingediend. Over het experimenteren voor de gemeente. Er zijn uiteindelijk een gemeenten gestart met experimenten om het illegale wiet-kweken te voorkomen door als gemeente zelf te kweken", vertelt ten Broeke. 

Het onderwerp in de podcast. Lees verder onder de video...

Zelf geeft ten Broeke toe wel eens aan de drugs te gaan. "Ik ben geen geheel onthouder. Geen harddrugs, dat kan ik wel zeggen. Maar af en toe blow ik wel eens."

Zutphen kent drie coffeeshops in de binnenstad. "Drie vindt ik heel veel voor een klein stadje", zegt podcast-presentator Jesse Sprikkelman. Ten Broeke grapt daarop: "Ik vind dat wel relaxt." Hij gaat verder: "Misschien is het wel veel ja voor zo'n kleine gemeenschap. Maar voor zover het geen directe problemen oplevert maak ik me daar geen zorgen over. Het is ook wel eens zo geweest dat een coffeeshop gesloten is." 

Kweken op zolder

Het illegaal kweken van wiet is volgens de wethouder een groter probleem. "Dat vind ik een veel groter probleem. Niet alleen voor die gasten zelf die dat doen, maar ook voor de mensen die daar naast wonen. Met de brandgevaren en dat soort dingen." 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.