Koninklijke Horeca Nederland: 'Kermis Zutphen verplaatsen zorgt voor meer grip op veiligheid'

Koninklijke Horeca Nederland: 'Kermis Zutphen verplaatsen zorgt voor meer grip op veiligheid'

De gemeente Zutphen is op zoek naar een nieuwe plek voor de Zutphense kermis. Dit omdat ondernemers maar ook horeca geklaagd hebben. Gijs Peteroff, bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland afdeling Zutphen, snapt wel dat de horeca het weg wil hebben. 

Het bestuurslid is van mening dat de ondernemers op de markten het al lastig genoeg hebben. "Horeca heeft al te maken met de markten en de evenementen naast de kermis. Telkens moeten terrassen weg of hinderen kramen of attracties een goede exploitatie. Dus voor ondernemers is het goed denkbaar dat verplaatsing van de kermis beter is. Voor bewoners trouwens meestal ook."

Herrie

Gasten vermijden het terras, beweert hij. "Natuurlijk geeft een kermis veel geluid en als je dan een lieflijk restaurant hebt kunnen je gasten zelfs binnen niet ontspannen. Die blijven dus weg."

Het zou voor de veiligheid beter zijn om het op een plek te zetten waar meer overzicht is. "Dan is er meer grip op veiligheid, voor de exploitanten minder beleidsregels ten aanzien van volume, vrij te houden ruimte voor hulpdiensten en de te bewaren gevelafstanden. Iedereen blij zou je dan denken. Maar er wordt verschillend over gedacht." Echter moet de kermis niet weggedrukt worden in een hoekje.  "Er moet een goed alternatief komen voor de kermis. Een terrein met goed overzicht, gezellig te maken en met goede voorzieningen. En natuurlijk op fietsbare afstand voor alle jongeren. Ook vind ik dat je in de regelgeving soepeler moet zijn in dat geval. Langer door met de exploitatie bijvoorbeeld." 

Kots en afval

Peteroff zelf is eigenaar van het Genietcafé. Dit zit vlak bij de kermis, maar niet aangrenzend. "De kermis zelf veroorzaakt weinig tot geen overlast voor het Genietcafe. Natuurlijk hoor je gillende meiden in de hoogste attracties maar dat is te overzien." In de avond wordt het volgens hem wel vervelender. "In het Oude Bornhof worden vernielingen gepleegd en dat is erg jammer. Ook wordt er gekotst en veel afval achter gelaten. Om die reden ben ik wel voorstander van het fysiek sluiten." 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.