Ook D66, CU en BewustZW willen meer transparantie over formatie

Ook D66, CU en BewustZW willen meer transparantie over formatie

Burgerbelang krijgt brede steun van de 'oppositiepartijen' in Zutphen, nadat zij hun onvrede hebben uitgesproken over de manier van communiceren rondom over de coalitiebesprekingen. Dat blijkt na rondvraag van deze nieuwswebsite. 

D66 liet al snel weten zich aan te sluiten bij de oproep van Burgerbelang, daarna volgde anderen. Burgerbelang wil aanstaande vrijdag een  openbare bijeenkomst waarin de raadsfracties elkaar over de formatie kunnen bevragen. Echte heeft GroenLinks aangegeven wel in gesprek te willen gaan, maar niet vrijdag. 

Een groot deel van de 'oppositiepartijen' vinden net als Burgerbelang dat de transparantie rondom de coalitiebesprekingen niet goed is. D66-lijsttrekker Ingrid Timmer: "Graag doen wij een beroep op de oproep die Liza deed tijdens de enige wel openbare bijeenkomst. Deze luidde: 'mochten partijen en/of inwoners het gevoel hebben niet betrokken te voelen bij dit proces, trek aan de bel via telefoon of welke kanaal dan ook. We moetende proces samen doen.'"

"Tijdens de verkiezingscampagne en de de eerste bijeenkomst is de indruk gewekt dat de inwoners op actieve wijze zou worden geïnformeerd"
BewustZW

ChristenUnie laat ook weten de oproep te steunen. "Voor de ChristenUnie is een sterk collegiaal bestuur van groot belang gekoppeld aan de uitvoering van het eerder raadsbreed vastgestelde Focustraject. Deze beide aspecten wegen zwaarder dan de politieke kleur van het nieuwe college", legt Jeroen Veenstra van de partij uit. 

Inwoners

In de eerst bijeenkomst in het begin van de formatie gaven Liza Luesink en de informateurs aan veel openheid van zaken te willen geven. Die bijeenkomst moet een goede voorbode daarop zijn. Echter zijn veel partijen toch wat teleurgesteld. Zo ook BewustZW, laat Bert Jansen weten. Hij geeft aan dat ook inwoners niet goed geïnformeerd worden. "Tijdens de verkiezingscampagne en de de eerste bijeenkomst is de indruk gewekt dat de inwoners op actieve wijze zou worden geïnformeerd. Aan deze toezegging is geen invulling gegeven." Hij hoopt wel dat ze snel hun beloftes nakomen. "Het proces is nog niet afgerond. Alsnog de kans voor de onderhandelende partijen de toezegging na te komen in gesprek te gaan, en te luisteren naar de inwoners." 

CDA en Stadspartij hebben (vooralsnog) niet gereageerd op de vraag of zij de oproep steunen. Alle partijen zullen waarschijnlijk maandag of woensdag om tafel gaan. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.