Een meerderheid lijkt 'voor' de sleepwet te stemmen

Een meerderheid lijkt 'voor' de sleepwet te stemmen

Een meerderheid van de mensen gaat 'voor' stemmen hij het referendum over de nieuwe inlichtingenwet, ook wel 'sleepwet' genoemd. Dat blijkt uit een combinatie van meerdere peilingen, meldt de NOS.

Het percentage 'voor'-stemmers ligt hoger dan het percentage 'tegen'-stemmers. De NOS vergeleek vier peilingen met elkaar. Ook een deel van de ondervraagden weet nog niet wat ze gaan stemmen.

Opkomst

De kans is ook aanwezig dat de voorstanders van de wet het hokje helemaal niet gaan invullen. Het referendum is namelijk pas geldig bij een opkomstpercentage van 30 procent. Als dat niet gehaald wordt kan de uitslag sowieso de prullenbak in. Voorstanders hebben er dus baat bij om niet te stemmen.

Volgens de peling van I&O Research gaf 55 procent van de ondervraagden aan 'zeker wel' te gaan stemmen. Bij de peiling van Kantar Public was dit 33 procent. Vooralsnog lijkt het er dus op dat het opkomstpercentage wel gehaald wordt. Dat is ook de verwachting omdat het referendum gelijk valt met de gemeenteraadsverkiezingen.

Ondanks dat heeft het kabinet al aangegeven waarschijnlijk niets met de uitslag te doen. Echter zijn ze bij een geldige opkomst en een meerderheid die tegen stemt wel verplicht erover te praten. Ben je tegen? Dan 'moet' je sowieso gaan stemmen. Voorstanders kunnen ook besluiten niet te gaan stemmen.

 

 

Lees ook: Verkiezingen en referendum tegelijk kost gemeenten extra geld, maar is wel makkelijk

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.