Verkiezingen en referendum tegelijk kost gemeenten extra geld, maar is wel makkelijk

Verkiezingen en referendum tegelijk kost gemeenten extra geld, maar is wel makkelijk

Niet alleen de gemeenteraadsverkiezingen, maar ook het 'sleepwet-referendum' komt eraan. Hoe is dit voor de gemeenten in de regio? Vervelend, of juist fijn dat er over twee dingen gestemd moet worden? 

De sleepwet?

De Sleepwet of aftapwet (niet de officiële benaming) is een Nederlandse wet waarin de inlichtingendiensten meer zouden mogen. Door een burgerinitiatief gaat hier een referendum over komen. Op 21 maart mag elke Nederlander voor of tegen stemmen.
Meer: sleepwet.nl

Gert-Jan van Dijk, woordvoerder van de gemeente Brummen legt uit dat het juist fijn is voor de gemeenten. "Het gelijktijdig organiseren is velen malen efficiënter, en ook goedkoper, dan wanneer het apart wordt gehouden. Dan zouden we twee keer apart mensen moeten inschakelen, inplannen, voorbereiden en dergelijke." 

Beter één dan twee

Er is veel minder nodig dan tijdens twee stemdagen. "Nu gaat het dus op dezelfde dag plaatsvinden en kunnen we gebruik maken van de stembureau en stembureauleden die we toch al zouden inzetten. Deze moeten altijd al zorgvuldig werken, maar krijgen er dus nu een extra taakveld bij, namelijk er voor zorgen dat het voor de bezoekers van het stembureau helder is in welke ‘bus’ het formulier moet komen."

Geld

Organiseren dat de hele gemeente naar de stembussen kan gaat natuurlijk niet gratis. Dus dat er zowel verkiezingen zijn als een referendum kost dus extra geld. Van Dijk: "Het referendum kost voor ons als gemeente vooral ook al in de voorbereiding extra tijd. Dubbele bestellingen doen, zoals stembiljetten, stempassen en dergelijke, informatievoorziening voor 2 verkiezingen, niet alleen aan burgers, maar ook aan stembureauleden encollega’s, werven en inplannen van extra tellers."

"We moeten ook de uitslag voorbereiden voor zowel gemeenteraad als referendum"
Gert-Jan van Dijk

Verder zijn er nog de stemmentellers, die een kleine vergoeding krijgen. Ook dat kost geld. "En we moeten ook de uitslag voorbereiden voor zowel gemeenteraad als referendum. De totaaluitslag dient al op donderdag aangeleverd te worden bij gemeente Arnhem. Vrijdagochtend moet de uitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen worden vastgesteld."

De gemeente krijgt wel een extra vergoeding van het rijk. Deze is voor het organiseren van het referendum. Hoeveel dat is weten de gemeenten nog niet. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.