'Open haard en houtkachels moeten uitgebannen worden'

REGIO - Open haarden, inzethaarden en vrijstaande kachels moeten verdwijnen. Daarvoor pleit het Platform Houtrook en Gezondheid. Ze vragen in een brief gericht aan staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat of de overheid erop wil aandringen bij mensen.

Volgens het platform heeft 14% van de huishoudens in Nederland een met hout gestookte installatie. Dat is lekker in de winter, maar de buren kunnen er flink overlast van ondervinden. Bijvoorbeeld door de rook, maar ook door de geur en roetneerslag. Het platfom bestaat uit 23 partijen, waaronder enkele gemeenten, GGD's, het RIVM en het Longfonds.

Regels

Ze willen dat er meer regels komen om te kunnen handhaven op overlast. Er moet een systeem met eisen komen voor de installaties en het gebruik ervan, stelt het platform. Ook moet er meer voorlichting komen.

De organisatie stelt voor om een stookalarm of -verbod in te voeren. Stoken zou dan verboden kunnen en moeten worden als er weinig wind staat. Dan zijn de gezondheidsrisico's namelijk groter.

'Wij pleiten voor een meldpunt in de gemeente"
Hein Brunsveld (CDA)

Enkele inwoners in de gemeente Zutphen stuurden eerder al brieven naar de gemeenteraad. De Zutphense CDA-fractie pleitte vorig jaar voor een gesprek. "Maar dat heeft nog niet plaatsgevonden, maar wat ons betreft blijft het wel op de agenda staan" legt CDA-raadslid Hein Brunsveld uit. "Wij pleiten voor een meldpunt in de gemeente, zodat er ook gehandhaafd kan worden."

 

 

Lees ook: Waarom de open haard aansteken niet altijd voor iedereen even leuk is


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.