Waarom de open haard aansteken niet altijd voor iedereen even leuk is

Waarom de open haard aansteken niet altijd voor iedereen even leuk is

De avonden worden langer en de open haard of houtkachel gaat in veel huizen aan. Voor stokers is dat genieten, soms zijn de buren minder blij. Omwonenden kunnen last hebben van rook en stank. Bent je een stoker? Vraag uw buren eens of zij overlast ervaren en wanneer, dat adviseert de gemeente Zutphen.

Weersomstandigheden, de windrichting en hoe je stookt hebben vaak invloed op die overlast. Bij een houtvuur begint het met goed stoken. Dat voorkomt overmatige rook en het vrijkomen van schadelijke stoffen.

Overlast

Ook als je zo goed mogelijk stookt kunnen buren overlast ervaren. Vooral mensen met bijvoorbeeld astma of COPD kunnen slecht tegen rook. “Ga samen met de klager na wanneer de overlast plaatsvindt en waar die uit bestaat. Probeer het op te lossen en houd contact met uw buren.”

Heb je last van een kachel of open haard in de buurt? Dan is het volgens de gemeente Zutphen verstandig om dit met de veroorzaker te bespreken. “Vaak zijn uw buren zich niet bewust van de hinder. Uit onderzoek blijkt dat zeven van de tien mensen graag meewerken aan het oplossen van het probleem” vertellen ze.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.