Onderzoek: 'Lokale partijen zullen meer in trek zijn bij kiezers'
Martijn Siemes (Burgerbelang).

Onderzoek: 'Lokale partijen zullen meer in trek zijn bij kiezers'

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart, zullen de gezamenlijke lokale partijen – net als in 2014 – de ‘grootste partij’ worden, voorspelt i&o research na onderzoek. De lokale partijen staan samen virtueel op 33 procent. Op grote afstand volgen CDA (11%) en VVD (10%). Voor beide partijen kan dit een onderschatting zijn, aangezien ze in de meeste gemeenten meedoen. D66 – dat in 2014 een goed resultaat behaalde – lijkt in te gaan leveren (van 12% naar 8%). Ook de PvdA lijkt verder in te gaan leveren (van 10% naar 6%).

Martijn Siemes en Ingrid Timmer over het verschil. Lees verder onder de video... 

Van degenen die gaan stemmen op 21 maart en ook een partij kunnen noemen op de vraag wát ze gaan stemmen, noemt 50% een andere partij dan ze nu landelijk zouden stemmen. Dit betekent dat minstens de helft van de kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen een andere afweging maakt dan ze landelijk doen. Minstens, omdat ook degenen die dezelfde partij kiezen als bij de TK-verkiezingen, hierbij eveneens de gemeentelijke politiek mee kan laten wegen. Dat blijkt ook bij de vraag of de partijkeuze vooral wordt bepaald door wat men ziet in de gemeentelijke of landelijke politiek. 

"De landelijke politiek heeft soms niet zoveel belang bij Zutphen"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

De gemeentelijke politiek is voor aankomende stemmers iets vaker doorslaggevend: vier op de tien kiezers zeggen vooral op de gemeentelijke politiek af te gaan en een derde laat zich door beide evenveel leiden. Samen drie kwart dus. Een kwart kijkt vooral naar de landelijke politiek. In vergelijking met vier jaar geleden is er weinig veranderd op dit punt. 

Het verschil 

Martijn Siemes (Burgerbelang) geeft aan een lokale partij beter te vinden: "Een lokale partij is altijd beter. Die staan het dichtst bij de burger. De landelijke politiek heeft soms niet zoveel belang bij Zutphen. Je moet niet veel liefde verwachten vanuit Den Haag voor onze stad." 

"Wij hebben wel voeding met de provincie en landelijk"
Ingrid Timmer (D66)

Ingrid Timmer (D66) legt het verschil uit tussen landelijke en lokale partijen: "Het grootste verschil is dat wij ook een lokale partij zijn. Maar wij hebben wel voeding met de provincie en landelijk." 

I&O Research heeft hun onderzoek onder 3.576 Nederlanders van 18 jaar en ouder, uitgevoerd van 2 tot en met 6 februari 2018. De resultaten zijn gewogen op geslacht, leeftijd, opleiding, regio en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2017.

 

 

Lees ook: Wat kun je beter kiezen? Een landelijke of een lokale partij?

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.