Wat kun je beter kiezen? Een landelijke of een lokale partij?

Wat kun je beter kiezen? Een landelijke of een lokale partij?

Waar kun je beter op stemmen op 21 maart? Op een landelijke partij die vertegenwoordigt wordt in de gemeenteraad, of een lokale partij? Heeft een landelijke partij een groter netwerk waar de gemeente iets aan heeft? Of zit een lokale partij dieper geworteld in de cultuur? 

Een vraag waar je, ik zal het vast verklappen, geen antwoord op gaat krijgen. Want de meningen verschillen nogal. Want leden van landelijke partijen kunnen de cultuur toch ook heel goed kennen? En lokale partijen kunnen toch ook een groot netwerk hebben? We vroegen het aan Bert Jansen (BewustZW), Martijn Siemes (Burgerbelang), Liza Luesink (GroenLinks) en Antje van Dijk (VVD). 

"Ik heb in de afgelopen tien jaar eigenlijk geen voordeel gezien van een landelijke partij in Zutphen"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Martijn Siemes, fractievoorzitter van de lokale partij Burgerbelang, vindt dat een lokale partij beter is om op te stemmen. "Ik heb in de afgelopen tien jaar eigenlijk geen voordeel gezien van een landelijke partij in Zutphen. Zo nu en dan komen er landelijke politici opdraven, maar ik heb nog nooit meegemaakt dat deze goed nieuws hadden voor Zutphen" legt Siemes uit. "Lokale partijen dragen die last niet mee van links of rechts zijn, die hebben maar een eenvoudige opdracht en dat is hun gemeente. Die hoeven niet het socialisme uit te dragen of het liberalisme." Dat lokale partijen geen netwerk hebben is volgens hem ook niet waar: "Daarnaast hebben de lokale partijen tegenwoordig een veel beter regionaal netwerk. In bijna alle gemeenten in de Achterhoek zit een lokale belangpartij in het college. Daarmee hebben wij ook contact en die kunnen we aanspreken."

Netwerk

Liza Luesink, lijsttrekker van GroenLinks Zutphen, ziet dat anders: "Ik heb deze vraag in onze actieve leden app gegooid en kreeg meteen veel reacties, het leeft dus! De rode draad in de reacties is dat je met de lokale afdeling van een landelijke partij en-en hebt. Je hebt een groep betrokken inwoners die zich inzetten voor Zutphen en Warnsveld en daarbij ook de voordelen van een landelijke partij." 

"Landelijke partijen hebben bovenop de lokale betrokkenheid het voordeel dat ze een sterke basis en netwerk hebben"
Liza Luesink (GroenLinks)

Luesink en haar collega's denken dat wat landelijk speelt ook erg belangrijk is voor het lokale-leven. "Een groot deel van ons dagelijks leven, dank aan belastingen, zorg etc, wordt bepaald in de Tweede Kamer, dus om echt verschil te maken werken we samen. We werken bijvoorbeeld samen met collega’s in de regio, zoals Lochem als het om het Plein gaat, Apeldoorn en Deventer over de toekomst van het OV of de provincie als we bomen aan de provinciale weg willen behouden. Of het protest tegen de uitbreiding van vliegveld Lelystad, daarover hebben we contact met de 2e Kamer, provincie en regionale collega’s. Samen kun je echt een vuist maken." 

Een netwerk is dus volgens haar echt belangrijk: "Landelijke partijen hebben bovenop de lokale betrokkenheid het voordeel dat ze een sterke basis en netwerk hebben. In het hele land werken mensen met dezelfde GroenLinks idealen aan verandering, rekening houdend met dat wat lokaal speelt."

"Daarbij komt dat leden van landelijke partijen vaak het doel hebben bestuurlijk carrière te maken"
Bert Jansen (BewustZW)

Bert Jansen, fractievoorzitter van Bewust Zutphen-Warnsveld, kiest de andere kant: "Het is duidelijk dat steeds meer kiezers bewust stemmen en kiezen voor de lokale partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was dat volgens mij 28% en verwacht dat op 21 maart 2018 fors meer zal zijn. Dat komt voornamelijk doordat inwoners en ondernemers zicht beter en meer gehoord voelen door de lokale partij BewustZW. BewustZW schroomt er niet voor zaken aan orde te stellen en te realiseren."

Beleid

Lokale partijen hoeven zich niet te houden aan een landelijk beleid, volgens Jansen is dat een groot en belangrijk voordeel. "Bovendien worden de landelijke problemen ook lokaal door vertaald in het stemmen. Daarbij komt dat leden van landelijke partijen vaak het doel hebben bestuurlijk carrière te maken via de gemeenteraad, provinciale staten, 2e kamer of burgemeester te worden. Dat maakt deze leden terughoudend in het daadwerkelijk opkomen en aan de kaak stellen van lokale zaken en belangen."

"Het betekent dat altijd een bredere context meeweegt in lokale issues"
Antje van Dijk (VVD)

Antje van Dijk, fractievoorzitter van de Zutphense VVD: "Ik ben lid van een landelijke partij en mijn antwoord is helder dat ik kies voor het stemmen op een landelijke partij. Op deze wijze heb ik inhoudelijk op gemeenteniveau, direct zicht op wat in de diverse bestuurslagen aan de orde is. Het betekent dat altijd een bredere context meeweegt in lokale issues. Ik ben het niet eens met de stelling dat een lokale partij altijd dieper in de lokale issues geworteld is; wellicht wel in emotionele betrokkenheid."

Van Dijk gaat verder met uitleggen: "Op lokaal terrein besturen, wet- en regelgeving toepassen en vorm geven is voor mij juist vanuit een landelijke partij een goede keuze. Diversiteit in de omstandigheden en opgaven van de gemeenten maken juist een standpunt innemen met meer distantie mogelijk en dat komt een goede afstemming lokaal ten goede."

Maar... wat alle partijen ook beweren, de keuze is op 21 maart natuurlijk aan jezelf!

 

 

Bekijk ook: meer nieuws over de gemeenteraadsverkiezingen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.