Waarom zijn concerten altijd zo ver weg?

Waarom zijn concerten altijd zo ver weg?

We gaan steeds vaker naar een concert of andere voorstelling op een podium. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Ondanks dat een deel van de burgers klaagt over dergelijke evenementen, gaan we er masaal naartoe.

In 2016 gingen er in totaal 8,7 miljoen mensen naar een concert. Een lichte groei van zo'n 3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Het gaat daarbij wel alleen om 'proffesionele' evenementen. De helft van het aantal podiumkunst-bezoeken bestaat uit klassieke- en popconcerten. Eén groot nadeel: je moet vaak wel naar de randstad om je popidool op het podium te zien. Dat komt omdat daar de grote podia staan, terwijl het in kleine steden vaak kleine zaaltjes zijn.

Lees verder onder de uitlegvideo van het CBS...

Door het stijgende aantal bezoekers is ook de werkgelegenheid binnen de sector weer in de lift. Wel werken steeds meer van de podiumkrachten als ingehuurde kracht.

Regio

Hoewel je voor de echt grote namen nog naar de randstad moet, komen er lokaal ook steeds meer muzikale evenementen. Zo is het reizende evenement Popronde al twee keer neergestreken in het cenrum van Zutphen. Ook de jaarlijkse huiskamerconcerten doen het goed. "Hardstikke tof is dat toch?" zegt Sem (19) uit Vorden. "Ik woon al in zo'n saai dorp, dus dan is het fijn als in de buurt wat leuke muziekevenementen te vinden zijn." Ook Julliete (17) vindt het fijn dat er meer gedaan wordt, maar gaat toch liever naar de randstad: "Daar staan de grote namen. In Zutphen hebben we ook niet echt een mooi lokaal poppodium."

 

 

Lees ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.