Binnenstadbewoners kwaad: 'te veel evenementen in het centrum'
Bokbierdag in Zutphen.

Binnenstadbewoners kwaad: 'te veel evenementen in het centrum'

Zutphen stroomt vol met evenementen, veel festivals, markten en andere organisatoren kiezen voor het centrum van Zutphen. Een mooie plek uiteraard. Echter zijn bewoners van de binnenstad er niet zo blij mee.

De inwoners hadden geen inspraak in de evenementenkalender van dit jaar, stelt Hein Reitsma van bewonersgroep IJsselcentrum. "We zijn geconfronteerd met een concept-kalender die eigenlijk al vastgesteld was" zegt hij in weekblad Contact. "Er viel niets meer aan te doen. Na aandringen is uiteindelijk één zomerfeest minder op de agenda gekomen."

Zutphen is evenemententerrein

Volgens de inwoners is het centrum van Zutphen veranderd in een groot evenemententerrein. Ze willen dat er minder evenementen komen in het centrum en dat harde muziek wordt vermeden.

"De balans tussen leefbaarheid en levendigheid is doorgeslagen"
Hein Reitsma

"De balans tussen leefbaarheid en levendigheid is doorgeslagen ten koste van de leefbaarheid voor de inwoners van de binnenstad" zegt Reitsma in het weekblad. De gemeente heeft de ingediende zienswijzen op de evenementenkalender wel meegenomen en getoetst op de officiële manier. Mogelijk hebben de inwoners volgend jaar meer invloed.

De binnenstadbewoners hadden eerder al kritiek op de Zutphense horecavisie, waarin staat in welk gebied wat voor soort horeca gevestigd mag zijn. De levendigheid van de stad gaat volgens de bewonersgroepen ten koste van de leefbaarheid. Enkele politieke partijen dienden onlangs nog een motie in om de vergunningskosten voor evenementen terug te dringen. Iets wat mogelijk zorgt voor nóg meer evenementen.

 

 

Lees ook: PvdA en Stadspartij pleiten voor lagere kosten evenementen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.